Ιστορική άσκηση Β. Κορέας-Ρωσίας

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία πρόκειται να διεξάγουν για πρώτη φορά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, πιθανώς ακόμη και...

 εφέτος, σε μια επίδειξη ισχύος έναντι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Asahi.

Το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία των δύο κρατών θα λάβουν μέρος σε κοινά αεροναυτικά γυμνάσια έπειτα από συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο μήνα, όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε η Ασάχι επικαλούμενη μια πηγή «προσκείμενη» στην Πιονγκγιάνγκ.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο η Βόρεια Κορέα να διεξάγει κοινές ασκήσεις με άλλες ένοπλες δυνάμεις. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αναμένεται να παρακολουθήσουν με προσοχή τα γυμνάσια αυτά, αν και στην διάρκειά τους δεν πιστεύεται ότι θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών, ανέφερε η Ασάχι.

Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας, που το 2009 είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες για την παροχή οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας καθώς και τροφίμων με αντάλλαγμα την απεμπόληση των οπλικών πυρηνικών της προγραμμάτων, προβαίνει σε συμφιλιωτικές χειρονομίες τους τελευταίους μήνες.

Υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι οι εξαμερείς συνομιλίες (Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, ΗΠΑ) ενδέχεται να επαναληφθούν, κάτι που θα ήθελαν τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο. Ωστόσο Σεούλ, Ουάσινγκτον και Τόκιο λένε ότι θα ξαναρχίσουν μόνο εάν η Βόρεια Κορέα κάνει σαφή βήματα και οι πυρηνικοί επιθεωρητές επιστρέψουν.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έκαναν πέρυσι μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού της Ιαπωνίας ως παρατηρητές.

Ο Κιμ υποσχέθηκε στον Μεντβέντεφ όταν συναντήθηκαν στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και την παραγωγή τους για να ξαναρχίσουν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις

news247.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+