Σχόλιο στο ανακοινωθέν του σεβ. μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

του Παναγιώτη Τελεβάντου
Το νέο Ανακοινωθέν του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφέιμ διακρίνεται για την παρρησία και το αγωνιστικό πνεύμα που χαρακτηρίζουν πάντοτε τα γραπτά του Σεβασμιότατου.
Χειμαρρώδης, με ακαταμάχητη επιχειρηματολογία, ανατρέπει τα οχυρά των εχθρών της πίστης μας.

Δύο μόνον επιφυλάξεις.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ

Η πρώτη είναι ότι δεν αρκεί να ασκούμε κριτική εναντίον των άθεων κρατούντων. Θα το κάνουμε κι αυτό βέβαια. Αλλά δεν αρκεί. Οι άθεοι είναι άθεοι και ήταν ανέκαθεν γνωστές οι θέσεις του “Κινήματος”, όπως ονόμαζαν τη φαρμακερή οχιά, που έβαλε στην πολιτική ζωή του τόπου ο “Ηρόστρατος”.

Ποιος τα αγνοεί αυτά, Σεβασμιότατε;

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε απλά με επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, αλλά προπαντός με μια ύπουλη υπόσκαψη των συμφερόντων της Εκκλησίας εκ μέρους του διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Αν εσείς οι ιεράρχες - και μάλιστα οι παραδοσιακοί ιεράρχες - δεν κατορθώσετε να βάλετε φραγμό στον Αρχιεπίσκοπο και την ολιγομελή ομάδα που τον περιβάλλει, όλοι ανεξαίρετα οι αγώνες της Εκκλησίας θα έχουν πολύ άσχημη κατάληξη.

Αλλά για να γίνει κατορθωτό να μπει χαλινάρι στον πρασινοφρούραρχο Αρχιεπίσκοπο πρέπει πρώτα να του ασκηθεί δημόσια - αλλά και κατ’ ιδίαν - αυστηρή κριτική από τους Σεβ. ιεράρχες.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι οι πλείστοι ιεράρχες παρακολουθούν απαθείς τον Αρχιεπίσκοπο να αποδομεί όλες τις αντιστάσεις και τα οχυρά εναντίον των αθέων.

Πώς να μη αποθρασυνθούν λοιπόν οι άθεοι και γιατί να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον της Εκκλησίας.

ΑΦΕΡΕΓΓΥΑ ΚΑΘΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε έξω από τα δόντια, Σεβασμιότατε.
Ουδεμία κριτική για τα κακώς κείμενα εναντίον των αθέων δεν είναι φερέγγυα αν δεν κατονομάζει ευθαρσώς και αν δεν ελέγχει αυστηρότατα παράλληλα και τον συνθηκολόγο Αρχιεπίσκοπο.

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ 82 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ;
Και μια δεύτερη πολύ σημαντική διευκρίνιση εκ μέρους σας.
Σεβασμιότατε ελπίζω να μην κατανόησα ορθά αυτά που γράψατε για τους 82 Μητροπολίτες στη Βουλή.
Θέλω να πιστεύω ότι εννοούσατε ότι σε περίπτωση χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας οι Ιεράρχες θα ασκούν ανενόχλητα κριτική εναντίον της κυβέρνησης για τις αντιχριστιανικές και αντεθνικές της επιλογές και όχι ότι οι 82 Ιεράρχες θα πολιτευτούν.

Το πρώτο πρέπει να συμβαίνει είτε υπάρχει σύστημα συναλληλίας, είτε επέλθει χωρισμός.
Το δεύτερο - δηλαδή η επιδίωξη και ανάληψη κοσμικής εξουσίας από κληρικούς, είναι - όπως καλύτερα από τον καθένα γνωρίζετε ως νομικόςκαι θεολόγος - εντελώς απαράδεκτη πρακτική, η οποία απαγορεύεται αυστηρά και κατηγορηματικά και επί ποινή καθαιρέσεως από τους Ιερούς Κανόνες.
Μια διευκρίνιση εκ μέρους σας, με την πρώτη ευκαιρία, Σεβασμιότατε, θα διέλυε τις όποιες αμφιβολίες αιωρούνται στο μυαλό ορισμένων για το τι ακριβώς εννοείτε με όσα αναφέρετε στην κατακλείδα του Ανακοινωθέντος σας.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+