Kανένας δεν κέρδισε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, λέει το 42% των Αμερικανών

Διχασμένοι σχετικά με το ποιος τελικά κέρδισε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας εμφανίζονται οι Αμερικανοί σύμφωνα με δημοσκόπηση, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να θεωρεί ότι ο πόλεμος δεν είχε νικητή.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gallup που διεξήγαγε την έρευνα, το 46% των Αμερικανών πιστεύει ότι νικητές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους.

Ωστόσο, το 42% θεωρεί ότι νικητές δεν είναι ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι τρομοκράτες.

Ενδιαφέρον είναι ότι το 9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πόλεμος κερδήθηκε από τους τρομοκράτες. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφονται εδώ και δέκα χρόνια.

Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνα που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2001 (42% έναντι 44% και 11%), ένα μήνα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά από την έναρξη στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σημειώνει το Gallup.

Από το 2001 το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν τον πόλεμο παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Τον Μάρτιο του 2002 η έρευνα έδειχνε ότι το 66% των Αμερικανών εκτιμούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι νικητές. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους το ποσοστό έγινε 33% και τον Απρίλιο του 2003 (με την εισβολή στο Ιράκ) έφτασε ξανά στο 65%.

Αυτή η άποψη ξανάγινε μειοψηφική το καλοκαίρι του 2003, με ελάχιστο ποσοστό το
29% τον Ιούνιο του 2007

Επιπλέον, έξι στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση -- ποσοστό παρόμοιο με εκείνο του 2002.

Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 11 έως τις 14 Αυγούστου σε 1.008 άτομα άνω των 18 ετών, με ένα περιθώριο σφάλματος 4%.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+