Αυξήθηκαν οι θάνατοι θαλάσσιων χελωνών φέτος

Θλιβερός είναι ο απολογισμός των νεκρών θαλάσσιων χελωνών καρέτα για το μήνα Αύγουστο.

Συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού σώματος, οκτώ θαλάσσιες χελώνες εντοπίστηκαν νεκρές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» Θεόδωρος Μπένος, ο αριθμός των χελωνών που βρίσκονται νεκρές κάθε χρόνο είναι μεγάλος.

Πέρυσι, είχαν εντοπισθεί περίπου 480, ενώ εφέτος υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότερες από 500. Από αυτές, μόνο το 20% πεθαίνουν από φυσικά αίτια.

Οι υπόλοιπες πέφτουν θύματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς είτε χτυπιούνται από προπέλες σκαφών, είτε μπλέκονται σε αλιευτικά εργαλεία που έχουν πετάξει ή εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους.

Πολλές χελώνες πεθαίνουν εξαιτίας του ότι τρώνε πλαστικές σακούλες ή σκοινιά, τα οποία τα εκλαμβάνουν για μέδουσες.

Σε ακραίες περιπτώσεις , οι χελώνες πέφτουν θύματα ανθρώπινης βαρβαρότητας, αφού κάποιοι τις σκοτώνουν χωρίς λόγο. Υπάρχει ωστόσο και η αισιόδοξη πλευρά.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, η ευαισθητοποίηση του κόσμου τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς, ενώ ουσιαστική είναι πλέον η συμβολή του λιμενικού Σώματος στις προσπάθειες του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
econews



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+