Πάει σε εκλογές... λόγω απολύσεων

Σε αντίθεση με την προεκλογική ρητορική περί χρημάτων που υπήρχαν αλλά… ακόμη αναζητούνται, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι... ειλικρινής όταν δηλώνει ότι δεν περιλαμβάνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Δηλαδή, η με δική του πρωτοβουλία και υπογραφή… πολιτική αυτοχειρία του ΠΑΣΟΚ.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο Πρωθυπουργός περιγράφει τη μισή αλήθεια. Γιατί στην πολιτική υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο, ειδικά σε μια οριακή συγκυρία σαν τη σημερινή, όπου μια απρόσμενη παράμετρος ή γεγονός, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή σχεδιασμών και… ανάσχεση επιθυμιών.

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών λοιπόν, φαντάζει εξαιρετικά πιθανή. Όχι ως συνειδητή επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, που κατανοεί ότι το ΠΑΣΟΚ απειλείται με βαριά και στρατηγικού χαρακτήρα ήττα, αλλά λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η «ταμπακιέρα» που αλλάζει τα δεδομένα και λειτουργεί ως «μεγάλος επιταχυντής», για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, είναι οι αφόρητες πλέον πιέσεις που ασκεί η τρόικα, για γενναίο «κούρεμα» στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα. Δηλαδή, απολύσεις.

Η σημερινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η επόμενη δόση του δανείου θα δοθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση που θα παραδώσει η τρόικα, επέτεινε την πολιτική μελαγχολία στο Μέγαρο Μαξίμου. Έδειξε ότι η τόσο ευκταία πολιτική λύση από τις Βρυξέλλες, απέχει ακόμη αρκετά από το να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Από τη στιγμή λοιπόν που η τρόικα θα επιμείνει σε μαζικές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, έστω υπό το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα πατήσει… underscore. Και θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατανοώντας ότι ο ίδιος αλλά και το ΠΑΣΟΚ συνολικά, αδυνατούν να σηκώσουν το πολιτικό κόστος που θα έχει μια «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο δημόσιο.

Ένα δημόσιο που, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία του πρόσκειται φιλικά στο Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Με αποτέλεσμα η υπογραφή των απολύσεων από έναν Πρωθυπουργό, που τυγχάνει μάλιστα γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, να φαντάζει αδιανόητη για τον ίδιο και το περιβάλλον του.
statesmen.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+