Λευκωσία: Ένοχοι οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση της κλοπής της σορού του Τ.Παπαδόπουλου

Ένοχους βρήκε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τους Σαρμπτζίτ Σινγκ από την Ινδία και τους αδελφούς Μάμα Προκοπίου Κίτα και Αντώνη Προκοπίου Κίτα στις κατηγορίες της συνωμοσίας προς...
διάπραξη πλημμελήματος, καθώς και της διάπραξης αδικημάτων όπως η παράνομη είσοδος σε χώρο ταφής και εκταφή πτώματος χωρίς διάταγμα Δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες για προσβολή ιερού χώρου θρησκείας και μνήμης τεθνεώτος, για εξύβριση ή εκβιασμό καθώς και της απόσπασης περιουσίας με απειλές απορρίφθηκαν από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Χάρη Σολομωνίδη, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νικόλα Σάντη και τον Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γιαπανά, οι οποίοι ανακοίνωσαν σήμερα την απόφασή τους για την υπόθεσης της σύλησης του τάφου και της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά, αδίκημα που διεπράχθη στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

Το Κακουργιοδικείο όρισε νέα συνεδρία για τη Μεγάλη Δευτέρα, 18η Απριλίου, στις 8:30 το πρωί, για τις αγορεύσεις και την επιδίκαση των ποινών, ενώ διέταξε όπως και οι τρεις καταδικασθέντες παραμείνουν υπό κράτηση.
Οι κατηγορούμενοι, αρχές Δεκεμβρίου 2009, στη Λευκωσία, συνωμότησαν μεταξύ τους να διαπράξουν τα αδικήματα της βεβήλωσης, της παράνομης εισόδου σε τόπους ταφής, της προσβολής αποθανόντος και της χωρίς διάταγμα εκταφής πτώματος.
Επίσης, οι κατηγορούμενοι αυτοί, τη νύκτα της 10ης προς 11η Δεκεμβρίου 2009, στην Κάτω Δευτερά Λευκωσίας, βεβήλωσαν αντικείμενο που θεωρείται ιερό από συγκεκριμένη τάξη προσώπων με σκοπό την ύβριση της θρησκείας.
Οι κατηγορούμενοι, αφού εισήλθαν εντός του Κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου, όπου ήταν θαμμένος ο Τάσσος Παπαδόπουλος, βεβήλωσαν τον τάφο του, μετακινώντας την ταφόπλακα και στη συνέχεια ξέθαψαν τη σορό του.
Είχαν κατηγορηθεί επίσης για παράνομη είσοδο σε τόπο ταφής και, ενώ γνώριζαν ότι ενέχεται να πληγούν τα αισθήματα της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, εισήλθαν παράνομα στον τόπο ταφής του εντός του Κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου και επέδειξαν ασέβεια στα λείψανα του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Κατηγορία απαγγέλθηκε και για εκταφή πτώματος χωρίς διάταγμα Δικαστηρίου, αλλά και για προσβολή της μνήμης αποθανόντος προσώπου με τη μετακίνηση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Ο Ινδός Σίνγκ κατηγορήθηκε ότι, μεταξύ 1ης και 8ης Μαρτίου 2010, στη Λευκωσία, απαίτησε με απειλές από τη Μαρία Γιωρκάτζη από τη Δευτερά το ποσόν των 100.000 ευρώ, διαφορετικά δεν θα της αποκάλυπτε τον τόπο όπου βρισκόταν η σορός του πατέρα της, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Σινγκ κατηγορήθηκε επίσης για απαίτηση περιουσίας με απειλές.

Τη σημερινή διαδικασία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Αναστασία, θυγατέρα του Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και ο Χρύσης Παντελίδης, πρώην Διευθυντής του Γραφείου του στο Προεδρικό Μέγαρο και νυν Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών ''Τάσσος Παπαδόπουλος''.
Για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, παρουσιάστηκαν οι δικηγόροι Δώρος Ζαβαλλής εκ μέρους του Ινδού Σαρμπτζίτ Σινγκ, ο Ροβέρτος Βραχίμης για τον Μάμα Προκοπίου Κίτα και η Κάτια Πιερούδη για τον Αντώνη Προκοπίου Κίτα.
Λαμβάνοντας υπ' όψη τις διάφορες μαρτυρίες, ομολογίες και καταθέσεις, τεκμήρια και παραδεκτά γεγονότα, αλλά και προηγούμενες σχετικές Αποφάσεις κυπριακών, βρετανικών και ελλαδικών Δικαστηρίων, το Κακουργιοδικείο κατέληξε στο ότι ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας είχε ζητήσει από τον αδελφό του, τον Μάμα, να προβεί στην κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, διότι έκρινε ότι, με αυτό τον τρόπο, θα βοηθούσε τον εαυτό του να αποφυλακισθεί, γλιτώνοντας την ισόβια κάθειρξη που εξέτιε.
Στη συνέχεια, όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Σολομωνίδης διαβάζοντας αποσπάσματα της πολυσέλιδης Απόφασης, ο Μάμας Προκοπίου Κίτας, με τη βοήθεια του Σινγκ εισήλθαν εντός του κοιμητηρίου και, αφού μετατόπισαν την ταφόπλακα του μνήματος του Τάσσου Παπαδόπουλου, ξέθαψαν τη σορό μεταφέροντάς τη σε άλλο κοιμητήριο, όπου και την έθαψαν.
Το Κακουργιοδικείο, επικαλούμενο νομολογίες και άλλες Αποφάσεις Δικαστηρίων, αποφάσισε ότι η συνέργεια και των τριών κατηγορουμένων στην επιτέλεση του κοινού σκοπού και το αποτέλεσμα της συνέργειας αυτής καθιστά και τους τρεις συνένοχους, παρά το ότι η πράξη αυτή καθαυτή, που συνιστά το αδίκημα, έγινε μόνον από τον έναν.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+