Το φυσικό αέριο, η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, η οικονομία, η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο και το Κυπριακό...
υπό το φως και των εξελίξεων στο Greentree, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ΑΚΕΛ για συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα ώστε να υπάρξει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με στόχο να αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς όφελος του κυπριακού λαού τα μεγάλα ζητήματα που έχει ενώπιον του ο τόπος, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει το καλύτερο δυνατό κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο.
Για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου που έχει ανευρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κυπριανού είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μπορεί να τεθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο να επιχειρηθεί μια ελάχιστη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου.
Οπως είπε, αυτό το πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, δημοκρατικό έλεγχο, διαμόρφωση σωστού θεσμικού πλαισίου, μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που θα προκύψουν για τον κυπριακό λαό και σίγουρα ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και συμμετοχή τους στη διαδικασία του προβληματισμού, «με ξεκάθαρο βέβαια το ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».
«Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια σύγκλισης μεταξύ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε.
Για την ανάληψη εκ μέρους της Κύπρου της Προεδρίας της ΕΕ ο Αντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι κοινός στόχος όλων θα πρέπει να είναι μια απόλυτα επιτυχημένη Προεδρία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κάτι τέτοιο» ανέφερε, θα αναβαθμίσει το κύρος και την αξιοπιστία μας στα μάτια των εταίρων μας και όχι μόνο, σε παγκόσμια κλίμακα». Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς όλους «να συμβάλουμε με τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε έτσι ώστε να διευκολυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην υλοποίηση αυτών των σημαντικότατων στόχων».
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι πρόκειται για κοινή διαπίστωση των δυο κομμάτων ότι η ανάπτυξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει κινητικότητα στην κυπριακή οικονομία.
Ανέφερε ακόμη πως εξήγησε στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κάποιες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΑΚΕΛ στη Βουλή με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων νόμου.
Για το εσωτερικό μέτωπο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρη θέση. «Είμαστε μια χώρα δημοκρατική, κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει τη φίμωση του οποιουδήποτε, θα πρέπει να διατυπώνονται ελεύθερα και με βάση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τις απόψεις του για τα διάφορα ζητήματα, αλλά εκείνο που πρέπει να πρυτανεύσει είναι η τεκμηρίωση και τα επιχειρήματα», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά τέλος το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συμφώνησαν στο ότι ευνοούν μια διεξοδική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πλαισίου στο οποίο θα συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας νέας συνάντησης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό σε μια προσπάθεια να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η οποία καταδεικνύει, όπως είπε, ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ένα διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
Για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη διαχείρισης αυτού του μεγάλου ζητήματος με διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο, λογοδοσία και με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους από αυτό το φυσικό πλούτο για την παρούσα αλλά και τις μέλλουσες γενιές.
Είπε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη συνδρομή επιστημοσύνης, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την Κυβέρνηση, η οποία θα διαχειρίζεται ως είθισται το θέμα του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να υπάρξει και ένας δημόσιος οργανισμός που θα διαχειρίζεται πλέον το θέμα σε επίπεδο εκτελεστικό έτσι ώστε να αποφεύγεται αυτή η πολυδιάσπαση και αυτός ο πολυκερματισμός που παρατηρείται σήμερα και οδηγεί σε ένα κυκεώνα διάσπαρτων και επικαλυπτομένων αρμοδιοτήτων».
Σε ό,τι αφορά στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι κοινό το μέλημα, το ενδιαφέρον αλλά και η αγωνία για να υπάρξει μια επιτυχής κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη και καθιέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός σοβαρού και υπεύθυνου κράτους που μπορεί πράγματι να διαχειρίζεται τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ όπως τα προβλήματα στην Ευρωζώνη.
«Είναι κοινή θέση ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την υποδομή, προετοιμασία της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ», δήλωσε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα θέματα της οικονομίας όπου συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση και σε επίπεδο Βουλής και, πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, είναι και η μόνη οδός διεξόδου από τη στασιμότητα και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, ο Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στόχος είναι πάντα ο διάλογος, ο οποίος δεν πρέπει να γίνεται με κραυγές και ζητήματα. «Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αλλά θα πρέπει να εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο ορθής δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος», ανέφερε.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πέραν από τον κ. Κυπριανού και τον κ. Ομήρου, το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου