Σε συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την έρευνα προωθεί το υπουργείο Παιδείας, όπως είχε ανακοινωθεί...
από πέρυσι: Τα ερευνητικά κέντρα θα μειωθούν από 56 σε 31 και η Ακαδημία Αθηνών θα μείνει με δύο κέντρα έρευνας από 14 που είχε έως σήμερα. Τόσο το υπουργείο όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) διαβεβαιώνουν ότι ο δημόσιος διάλογος που προηγήθηκε συνεκτίμησε όλες τις απόψεις.
Την ανακοίνωσε για τις συγχωνεύσεις έκανε τη Δευτέρα η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου σε συνεδρίαση του ΕΣΕΤ.
«Σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) προχωρά μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας. Σήμερα αποφασίζεται για να κατατεθεί στη Βουλή, η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας που αφορά μεγάλης κλίμακας αλλαγές και συγχωνεύσεις στα Ερευνητικά Ινστιτούτα και στα Ερευνητικά Κέντρα της Γενικής Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) που από 56 θα γίνουν 31» δήλωσε η υπουργός.
«Θα γίνουν αντίστοιχης κλίμακας συγχωνεύσεις και αλλαγές στα Ινστιτούτα της Ακαδημίας Αθηνών» συνέχισε.
Η υπουργός δήλωσε ακόμα ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της δομής και λειτουργίας του ερευνητικού συστήματος και η αντιμετώπιση του κατακερματισμού και της διάσπασης δράσεων και υποδομών. Προσπάθειες μετασχηματισμού έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 15 χρόνια χωρίς τελική υλοποίηση».
Η πολιτική της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά συγχωνεύσεις ινστιτούτων και η δεύτερη αλλαγές ευρύτερης κλίμακας που θα βασίζονται στο νέο νόμο.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, «η δημόσια συζήτηση για την αλλαγή του νόμου άρχισε από το φθινόπωρο του 2010 και οργανώθηκε με χρονοδιαγράμματα και συγκροτημένη προσέγγιση την άνοιξη του 2011. Για την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού ο διάλογος ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 στη Σύνοδο των Πρόεδρων των Ερευνητικών Κέντρων».
Το ίδιο είπε και ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ Σταμάτης Κριμιζής: «Η αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη [...] Έτσι όλη η ερευνητική κοινότητα είχε την ευκαιρία να καταθέσει τη γνώμη της» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ Σταμάτης Κριμιζής.
«Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και σήμερα που είναι η τελική συζήτηση για αυτό το θέμα, μπορούμε να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα» δήλωσε.
Σχετικά με το διάλογο που προηγήθηκε, το υπουργείο αναφέρει ότι «η διαδικασία περιελάμβανε συναντήσεις της υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστα Κοκκινοπλίτη, με τους πρόεδρους των ερευνητικών κέντρων, την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών καθώς και επιμέρους διαβουλεύσεις και συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα όπου ζητήθηκαν και κατατέθηκαν προτάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς. Καθοριστική επίσης υπήρξε η συμμετοχή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας».
flashnews.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου