Ο χειμώνας είναι εδώ και οι πρώτες νιφάδες χιονιού πέσανε ήδη! Όμως παρόλο που η θερμοκρασία πέφτει δεν συμβαίνει το ίδιο...
και με την τιμή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτό ήρθε η ώρα να δείτε πως θα κρατήσετε την φωλιά σας όσο πιο ζεστή γίνεται, ακολουθώντας τις παρακάτω ανέξοδες και εύκολες προτάσεις!
1. Καλέστε ενισχύσεις!
Εάν τα παραθυρόφυλλα σας έχουν φθορές αυτό σημαίνει ότι θα έχετε και απώλειες θερμότητας. Αγοράστε μονωτικά αυτοκόλλητα που μπαίνουν γύρω από πόρτες και παράθυρα – τα βρίσκετε σε διάφορα μήκη και μεγέθη- και μπλοκάρουν τον αέρα να μπει και να βγει από το σπίτι. Βάλτε και στο κάτω μέρος της εξώπορτας. Εναλλακτικά και εάν υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα μεταξύ τοίχου και κουφωμάτων κλείστε τα με εδικό μονωτικό αφρό ή σιλικόνη.
2. Κλείσε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς!
Μια πρόταση που αφορά κυρίως τα μεγαλύτερα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες. Τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, σφραγίζονται! Κλείστε την πόρτα τους και βάλτε και ένα τυλιγμένο χαλάκι. Όσο λιγότερο κρύο αέρα έχεις να… τριγυρίζει άσκοπα μέσα στο σπίτι, τόσο το καλύτερο. Άσε που αν έχετε την τεχνική δυνατότητα, μπορείτε κλείνοντας τη βάνα στα σώματα του καλοριφέρ σε αυτά τα δωμάτια, να γλιτώσετε και χρήματα από το πετρέλαιο, αφού θα καίτε λιγότερο.
3. Φουλ της ζέστης!
Για να αυξήσετε την απόδοση των καλοριφέρ σας προσθέστε στο πίσω μέρος τους και πάνω στον τοίχο, ειδικά μεταλλικά φύλλα που βοηθούν την ζέστη να αντανακλάται και να βγαίνει στο δωμάτιο αντί να πηγαίνει στον τοίχο. Επίσης, υπάρχουν ειδικά μοτέρ που θυμίζουν μίνι ανεμιστήρες και δουλεύουν με ελάχιστο ρεύμα. Αυτά μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του καλοριφέρ για να στέλνουν περισσότερο ζεστό αέρα.
4. Κουρτίνες ως πέπλο προστασίας!
Οι βαριές κουρτίνες από χοντρά υφάσματα μπορούν να κάνουν το σπίτι να μοιάζει πιο χειμωνιάτικο και παράλληλα μπλοκάρουν τον κρύο αέρα που έρχεται από τα παράθυρα που δεν είναι καλά μονωμένα.
5. Κλείστε τις τρύπες!
Φροντίστε να καλύψετε τις χαραμάδες του air-condition εάν δεν το χρησιμοποιείται γιατί γίνονται όχημα μεταφοράς αέρα. Το ίδιο γίνεται και με την καμινάδα από το τζάκι. Για αυτό όταν δεν το χρησιμοποιείται να την κλείνετε πάντα αλλιώς ο ζεστός αέρας από το σπίτι σας το «σκάει».
6. Θερμοκρασία υπό έλεγχο!
Εάν μπορείτε αξίζει να επενδύσετε σε έναν αυτόματο θερμοστάτη γιατί βοηθάει στο να κάνετε οικονομία στο πετρέλαιο που καίτε. Ρυθμίζοντας τον να ανάβει όταν πέσει το θερμόμετρο κάτω από συγκεκριμένους βαθμούς, κρατάτε το σπίτι σε μια σταθερή θερμοκρασία και έτσι μετά δεν χρειάζεται να κάψετε περισσότερο πετρέλαιο για να καταφέρετε να το ζεστάνετε.
7. Ντύσου καλά!
Δεν ωφελεί να λες «κρυώνω, κρυώνω» και να φοράς… κοντομάνικο. Καλά, δεν λέμε να κυκλοφορείς και με σκούφο μέσα στο σπίτι σου, αλλά σίγουρα θέλει κάτι χοντρούλι. Χειμώνας είναι, στο κάτω κάτω.
8. Στρώσε το σπίτι σου!
Σε περίπτωση που έχετε κάποια χαλιά ή πατάκια που δεν έχετε χρησιμοποιήσει και ταυτόχρονα υπάρχουν σημεία του σπιτιού που δεν είναι καλυμμένα, στρώστε τα. Το γυμνό δάπεδο είναι κρύο στην αίσθηση. Και αν είναι ξύλινο το πάτωμα, πάει καλά, αν μιλάμε όμως για πλακάκι ή μάρμαρο; Ακριβώς. Γι’ αυτό, αν έχετε κάτι, να το στρώσετε. Ακόμη και αν δεν σας ταιριάζει απόλυτα αισθητικά, θυμήθείτε ότι αυτές τις -δύσκολες- μέρες, προτεραιότητα έχει η ζέστη.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου