Καταστάσεις αβεβαιότητας σε ελληνική και παγκόσμια οικονομία - Αναμένεται συνέχιση της μεγάλης μεταβλητότητας....

Μια ακόμη εκρηκτική εβδομάδα αναμένεται να έχει το Χ.Α, με τη μεταβλητότητα να παραμένει σε κάτι παραπάνω από υψηλά επίπεδα και τα βλέμματα των επενδυτών να είναι... στραμμένα, κυρίως, στις εξελίξεις στην οικονομία, όπου αναμένεται μια σειρά κρίσιμων επαφών και διεργασιών στους κόλπους της Ε.Ε., με επίκεντρο τα ελληνικά ζητήματα και με μεγάλο ζητούμενο την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Επίσης, εκτός των ζητημάτων της οικονομίας, εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, όπου εκπνέει η προθεσμία για τη συμμετοχή των τραπεζών στην ανταλλαγή των ομολόγων (rollover). Είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι οι τελικές ανακοινώσεις - αποφάσεις αναμένεται να επηρεάσουν τον πλέον κρίσιμο και δοκιμαζόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αυτόν του τραπεζικού, ο οποίος χρηματιστηριακά για ακόμη μια φορά θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πέραν όλων των παραπάνω, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι ιδιαίτερα εκρηκτικό είναι το σκηνικό και στις ξένες αγορές, εν μέσω αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ε.Ε. και μεγάλης ανησυχίας για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, τα βλέμματα, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις Ομπάμα για τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η Αμερικανική κυβέρνηση, με σκοπό να τιθασεύσει το μεγάλο έλλειμμα, ενώ με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης στις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα μάλιστα, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών των ξένων αγορών εξακολουθεί να προβληματίζει, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστροφής της θετικής μακροπρόθεσμης τάσης, σε αρνητική, μετά από περίπου 2 χρόνια. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι για τις παγκόσμιες αγορές, ο χειρότερος χρηματιστηριακός μήνας.

Οι διεργασίες στην Ε.Ε. για τα ελληνικά ζητήματα…….

Σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, στον απόηχο των διαφωνιών με την Τρόικα και τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα, σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των όσων προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, αναμένεται την τρέχουσα εβδομάδα μια σειρά καθοριστικών επαφών, στους κόλπους της Ε.Ε. για τα ελληνική ζητήματα.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, με τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επίσης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, στη σκιά των πρόσφατων γεγονότων με την Τρόικα, καθώς και τη ύφεση που πλήττει τη χώρα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τους εταίρους μας να αποδεχθούν μία αναθεώρηση του φετινού ελλείμματος κατά τουλάχιστον μία μονάδα, χωρίς να ζητήσουν έκτακτα μέτρα για τη διόρθωσή του. Μάλιστα, ήδη στις δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, όσο και ο υπουργός οικονομικών, Ε. Βενιζέλος εμφανίστηκαν να βάζουν πλέον κόκκινη γραμμή στην επιβολή νέων μέτρων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες κοινωνικές ανοχές, αν και οι αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε., ειδικά στον σκληρό πυρήνα (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία) παραμένουν ένα ερωτηματικό.

Παράλληλα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνάντηση του ισχυρού πλέουν άντρα της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με την Α. Μέρκελ και τον Φιλανδό πρωθυπουργό, όπου στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται κυρίως το ζήτημα των εγγυήσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ζήτημα βρίσκεται κοντά στη λύση του, με τη Φιλανδία να είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη λύση που θα της προτείνει η Ε.Ε. Βέβαια να τονιστεί ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται και το ζήτημα της ψήφισης του νέου υπε – ταμείου του EFSF, από τα τοπικά κοινοβούλια και των νέων δυνατοτήτων αυτού, κυρίως όσον αφορά την αγορά ομολόγων, το οποίο όπως έχουμε αναφέρει είναι το κλειδί για τη σταδιακή επίλυση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε. και φυσικά τη χώρα μας.

Πέραν, τη σημερινής συνάντησης, αύριο αναμένεται να υπάρξει πολύ κρίσιμη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Γερμανίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, οι οποίες και αποτελούν τις 3 χώρες που συνεχίζουν να δημιουργούν συχνά προβλήματα στις όποιες αποφάσεις αφορούν την ελληνική πλευρά.

Κρίσιμη η 9η Σεπτεμβρίου και η BlackRock…..

Πέραν των εξελίξεων στην οικονομία και την άμεση ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, πολύ καυτά θέματα υπάρχουν και για τον τραπεζικό κλάδο, τα οποία φυσικά συνδέονται και με την οικονομία της χώρας. Η προσοχή λοιπόν θα είναι στραμμένη στην πορεία των εξελίξεων για την ανταλλαγή των ομολόγων (rollover), όπου την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή των τραπεζών, με τις τελικές ανακοινώσεις να είναι πραγματικά κρίσιμες. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έλεγχοι από την Blackrock. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα και όπως ουσιαστικά πρώτοι είχαμε αναφέρει, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχή, το οποίο δύσκολα θα ξεπεράσει το 70 με 75% και πάντως σε καμία περίπτωση δε θα προσεγγίσει το στόχο του 90%, που έχει τεθεί. Είναι λοιπόν ερωτηματικό οι τελικές αποφάσεις, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλέον πιθανό είναι να γίνει αποδεκτό, το ποσοστό που τελικά θα προσφερθεί και το υπολειπόμενο ποσό να καλυφθεί, με κεφάλαια του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτό θα έχει πρώτα εγκριθεί από τα τοπικά κοινοβούλια.

Στο δεύτερο ζήτημα, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιο μας, σχετικά με τους ελέγχους της Blackrock, θα πρέπει να τονίσουμε αφενός ότι η ολοκλήρωση αυτών ενδέχεται να καθυστερήσει σημαντικά, ακόμη και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αφετέρου ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι οποίες τελικές αποφάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό επί της ουσίας πολιτικές, αφού μετά την παράδοση του πορίσματος, η ΤτΕ θα αποφασίσει τι ποσοστό νέων επισφαλειών - προβλέψεων θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες, ενώ δεν κρύβουμε και την αντίδραση μας, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες τίθεται από την ΤτΕ το ζήτημα ενός δείκτης Core Tier 1 Ratio 10%. Μάλιστα, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή αυτού του ορίου θα μεταφερθεί χρονικά για το 2013. Τέλος, να αναφέρουμε ότι από την πορεία των παραπάνω ζητημάτων, σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν και οι πιθανές νέες εξελίξεις στον κλάδο, με πιθανά νέα deals.

Χ.Α: Συνέχιση της μεταβλητότητας, πολύ σημαντικό να μη χαθούν τουλάχιστον οι 890 μονάδες…

Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και με το μεγάλο ζητούμενο να είναι μια ισχυρή αντίδραση, για την οποία θα απαιτηθεί μια θετική είδηση από το μέτωπο της οικονομίας.
greekfinanceforum.com



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+