Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων: "Προτεραιότητα η εθνική πολιτική στον ορυκτό πλούτο"

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για την προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και...
Κλιματικής Αλλαγής να διαμορφώσει και να αναδείξει εθνική πολιτική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προσπάθεια αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (Raw Materials Initiative) από τη χώρα μας η οποία ως χώρα μέλος της ΕΕ και με ιδιαίτερα σημαντικό ορυκτό πλούτο καλείται να συστρατευτεί στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία ώστε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καλύτερη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την αποδοτικότερη χρήση των ορυκτών πρώτων υλών.

"Κρίνεται ιδιαίτερα θετικό ότι το ΥΠΕΚΑ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή του για μία εθνική πολιτική αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, αφού αυτό ήταν πάγιο αίτημα του ΣΜΕ εδώ και αρκετά χρόνια προς την ελληνική πολιτεία" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Ο ελληνικός εξορυκτικός τομέας αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σημαντικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας, ο οποίος διαχρονικά τροφοδοτεί με τις απαραίτητες πρώτες ύλες μία σειρά ζωτικών για την εθνική οικονομία κλάδων όπως της παραγωγής ενέργειας, της τσιμεντοβιομηχανίας, των κατασκευών, της βιομηχανίας αλουμινίου, των οικοδομικών υλικών κ.ά. Παράλληλα, έχει έντονο εξωστρεφή χαρακτήρα, αφού οι εξαγωγές του αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των πωλήσεών του, διαμορφώνοντας ένα σημαντικό παραγωγικό κρίκο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+