Το Ισραήλ απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια, προειδοποιεί η Βηρυτός

Ο Λίβανος θεωρεί ότι η χάραξη των ορίων της Αποκλεισιτκής Οικονομικής Ζώνης που το Ισραήλ έχει υποβάλει στον ΟΗΕ αποτελεί "απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την... ασφάλεια", γεγονός που η Βηρυτός γνωστοποίησε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Ο υπουργός Εξωτερικών (του Λιβάνου) Αντνάν Μανσούρ απηύθυνε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στην οποία απορρίπτει τη χάραξη των συνόρων που παρουσιάσθηκε από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και η οποία παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Λιβάνου", αναφέρεται σε ανακοίνωση του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων του Λιβάνου επί μίας ζώνης έκτασης τουλάχιστον 860 τετρ. χλμ. και απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια. Ζητούμε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή μίας διένεξης", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων τους.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη τη χάραξη των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής του Ζώνης στη Μεσόγειο. Η οριοθέτηση αυτή διαφέρει κατά πολύ από ό,τι έχει προτείνει ο Λίβανος στον ΟΗΕ.

Το θέμα γίνεται ακόμη περισσότερο επίμαχο μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ικανών να εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία του Ισραήλ για πολλές δεκαετίες.

Το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής του Ζώνης με την Κύπρο για να μπορέσει να αρχίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Αλλά, σύμφωνα με τη Βηρυτό, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του από το Ισραήλ συνιστά "επίθεση κατά της κυριαρχίας του".



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+