Προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην επί των άρθρων συζήτηση

Τις επιπρόσθετες προτάσεις εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την αναθεώρηση συγκεκριμένων διατάξεων για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων... κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ. Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της επί των άρθρων συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
1. Επέκταση της ρύθμισης στα 40 χρόνια,
2. Ενσωμάτωση κοινωνικών κριτηρίων,
3. Αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των προστίμων από 24 σε 36 μήνες τουλάχιστον και για κατοικίες,
4. Δυνατότητα καθυστέρησης καταβολής 6 δόσεων, αντί για 3 δόσεις που προβλέπονται
5. Ηλεκτρονική καταγραφή των κτισμάτων και καταγραφή υπερβάσεων όγκου,
6. Διαφοροποίηση μεταξύ των «κατ’ επάγγελμα» και των «εξ ανάγκης» αυθαιρετούντων,
7. Ένταξη στις εξαιρέσεις των ακινήτων σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας.

Προς αιτιολόγηση των συγκεκριμένων προτάσεων σημείωσε τα εξής:
1. «Προτείνουμε να υπάρξει επέκταση της νομιμοποίησης από τα 30 στα 40 χρόνια για όλες περιοχές, εντός και εκτός σχεδίου, όπως δηλαδή προβλέπονταν στην αρχική διατύπωση της παραγράφου για τις εντός σχεδίου περιοχές».
2. «Από πλευράς ΔΗ.ΣΥ., υπογραμμίσαμε τη σημασία να ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ειδικά κοινωνικά κριτήρια με συγκεκριμένες πιο ευνοϊκές διατάξεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα οι συμπολίτες μας με αναπηρία, οι άνεργοι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, και άλλοι».
3. «Εξίσου σημαντικό είναι να προβλεφτεί η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των προστίμων από 24 σε 36 μήνες τουλάχιστον και για κατοικίες, όσο δηλαδή ισχύει και για τα λοιπά κτίσματα. (…) Στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και ύστερα από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ, είναι πολύ δύσκολο για αρκετούς συμπολίτες μας να καταφέρουν να πληρώσουν μέσα σε 2 χρόνια τα πρόστιμα. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν, δεν μπορούν».
4. «Απολύτως συναφώς, ζητούμε να εξετάσετε την πρόταση να δοθεί δυνατότητα καθυστέρησης 6 δόσεων, αντί για 3 δόσεις που προβλέπονται».
5. «Προτείνουμε τη ρητή πρόβλεψη για την ηλεκτρονική δορυφορική καταγραφή όλων των κτισμάτων που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, παρακολούθηση από μια κεντρική κρατική υπηρεσία όλων των νέων κτισμάτων και οικοδομών και άμεση κατεδάφιση κάθε νέου αυθαιρέτου που θα γίνει από εδώ και στο εξής. Ταυτόχρονα, έχουμε υπογραμμίζει ως εξαιρετικά σημαντικό να ελεγχθούν όχι μόνο υπερβάσεις κάλυψης, αλλά και υπερβάσεις όγκου».
6. «Οφείλουμε να κάνουμε το διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που συστηματικά και κατ’ επάγγελμα αυθαιρετούν και σε αυτούς που από καθαρά κοινωνικούς λόγους, για τις ανάγκες στέγασης των ιδίων και των οικογενειών τους αναγκάστηκαν να αυθαιρετήσουν. Δεν είναι ίδιοι όλοι οι αυθαιρετούντες, κάτι που αποτυπώνεται βεβαίως και στο μέγεθος των παρανομιών.»
7. «Στο άρθρο 23 προτείναμε την ένταξη στις εξαιρέσεις των ακινήτων που είναι σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, όπου η οικοδομική άδεια υπόκειται σε προέλεγχο και έγκριση της ΕΠΑΕ. Αυτό είναι θέμα που χρήζει προσεκτικής εξέτασης και διόρθωσης, καθώς αφορά περιοχές με πολύ υψηλές τιμές ζώνης και απασχολεί πολύ κόσμο».



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+