Πόλεμος νεύρων από το Πίρι Ρέις

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις μπαινοβγαίνει από τις πρώτες πρωινές ώρες στο «οικόπεδο 12» όπου... διεξάγει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Πίρι Ρέις, που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη, έχει ξεκινήσει από χθες τις έρευνες υδρογονανθράκων, όπως ανακοίνωσαν οι Τούρκοι.

Σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει ότι το τουρκικό σκάφος ξεκίνησε τις έρευνες στις 4.30. Την έναρξη των ερευνών ανακοίνωσε στο πρακτορείο ο καθηγητής Χουσεϊν Αβνί Μπενλί (Huseyin Avni Benli) Διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή με δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο και τις δυνατότητες του Πίρι Ρέις.

Σε σχόλιο για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους απάντησε ότι παρακολουθούνται, όπως και οι κινήσεις άλλων σκαφών, που έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση, γίνονται τα διαβήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Σε ερώτηση αν το Πίρι Ρέις έχει αρχίσει έρευνες, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία για το σκοπό αυτό.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύυπρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, την νορβηγική κυβέρνηση, για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών.

Οι εργασίες στην ερευνητική γεώτρηση προχωρούν αυτή τη στιγμή κανονικά, διαβεβαίωσε, εξ άλλου, η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου.

Σε δηλώσεις της , στο πλαίσιο επίσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της ΑΗΚ, η υπουργός Εμπορίου είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, αναμένονται σε 73 ημέρες από την έναρξη της γεώτρησης.

Hurriyet: Επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα

Σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία με στόχο να αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και για την ένταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός συνοδευόμενος από υπουργούς, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Πάντως, αξιωματούχος στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού είπε ότι στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν «μία πολύ εγκάρδια συζήτηση, μακριά από εντάσεις».



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+