Στον… αέρα με χασούρα 64,2 εκατ. ευρώ τα ΜΜΕ

Κοντά στις 850 υπολογίζονται οι θέσεις των εργαζομένων στον Τύπο που χάθηκαν στη διάρκεια... του δραματικού πρώτου εξαμήνου του 2011. Και αυ­τά όχι σε όλο το φάσμα των επιχει­ρήσεων ΜΜΕ, αλλά μόνο στις «με­τρήσιμες» εισηγμένες και ενώ εκτός του γκρουπ αυτού η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, με αθρόες απο­λύσεις και απομακρύνσεις και συν­θήκες μαύρης ή και απλήρωτης ερ­γασίας ή κοινώς... σκλαβιάς.

Οι ζημιές των οκτώ εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο του 2011 υπολο­γίστηκαν στα 64,2 εκατ. ευρώ και εί­ναι κατά 60% υψηλότερες από αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2010. Ως κύριοι λόγοι των ζημιών αυτών εμ­φανίζεται η πτώση κυκλοφορίας των εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και η πτώση της διαφημιστικής δα­πάνης, με συνέπεια τα έσοδά τους να μειωθούν περίπου κατά 30%.

Τα αποτελέσματα που έρχονται ως συνέπεια της γενικότερης οικονομι­κής κρίσης οδηγούν τώρα στην επιδεί­νωση των δεικτών γενικής και άμεσης ρευστότητας, αλλά και στη διόγκωση της δανειακής επιβάρυνσης.

Χωρίς ρευστότητα
Το βασικό πρόβλημα των συνεχι­ζόμενων ζημιών είναι ότι προκαλούν για τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου αρνητικές ταμιακές ροές (-45,6 εκατ. ευρώ, αθροιστικά), κά­τι που με τη σειρά του επηρεάζει τη ρευστότητα των εταιρειών.

Η ευρύτερη οικονομική εικόνα ανοίγει και πάλι τις συζητήσεις σχετι­κά με τη μεσοπρόθεσμη (σε ορισμέ­νες περιπτώσεις και βραχυπρόθε­σμη) βιωσιμότητα ορισμένων επιχει­ρήσεων του κλάδου, καθώς οι προ­βλέψεις στην αγορά δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν βελτίωση στις πωλήσεις ή τα διαφημιστικά έσοδα, αλλά συνέχιση της πτώσης και για το δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις τριμηνιαίες οικο­νομικές καταστάσεις τους οι ΔΟΛ, Πήγασος, Καθημερινή, Αττικές Εκδό­σεις και Χ.Κ. Τεγόπουλος, που αποτε­λούν τις πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες (βάσει εσόδων) στο χρηματιστή­ριο, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011 πραγματοποίησαν, από κοινού με τις θυγατρικές τους, συνολικές πωλήσεις ύψους 222,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι της ίδιας χρονικής περιόδου του 2010 (316,3 εκατ. ευρώ) κατά 93,5 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 29,6%, εν μέρει λόγω της εκποίησης σειράς δραστηριοτήτων και του συνα­κόλουθου περιορισμού του αριθμού των ενοποιούμενων επιχειρήσεων.

Ξένα κεφάλαια
Οι πέντε μεγαλύτεροι όμιλοι έρ­χονται και από ένα καταστροφικό 2010, όταν οι ζημιές τους υπερδι­πλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009, καθώς ξεπέρασαν κάθε προηγού­μενο (ως τότε) αγγίζοντας τα 107,7 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα με τις ζημι­ές, στα ύψη είχε σκαρφαλώσει και ο δανεισμός. Τα ξένα κεφάλαια ανήλ­θαν στο 72% του συνόλου των απα­σχολουμένων κεφαλαίων, από 64% έναν χρόνο πριν, ενώ η αναλογία των ιδίων κεφαλαίων έπεσε σε 28% από 36% το 2009.

Όλα αυτά ενώ οι εισηγμένες στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν βά­λει μπροστά προγράμματα περιστο­λής κόστους και ενώ για το 2011 τα πράγματα αναμένονται ακόμη χειρό­τερα λόγω της πτώσης της διαφημι­στικής δαπάνης.

Έτσι και οι διοικήσεις των εται­ρειών δηλώνουν πως περιμένουν τα χειρότερα και προσβλέπουν σε προ­γράμματα αναδιάρθρωσης με περαι­τέρω συμπίεση του κόστους, ώστε να εξασφαλίσουν αναχρηματοδότηση των δανείων τους από τις τράπεζες. Όπου γίνεται...

ΔΟΛ («Βήμα» - «Νέα»)
Ο ΔΟΛ εκτιμά πως «το δεύτερο εξά­μηνο της χρήσης 2011 θα εξακολου­θήσουν οι πτωτικές τάσεις που επικρα­τούν στην εκδοτική αγορά. Η συνολική αγορά της διαφήμισης εκτιμάται ότι θα κινηθεί επίσης μεπτωτικούς ρυθμούς, το ίδιο και οι κυκλοφορίες των εντύ­πων. Ο ανταγωνισμός αναμένεται ότι θα παραμένει οξύς μεταξύ των παρα­δοσιακών μέσων ενημέρωσης και θα ενταθεί από την ενισχυμένη παρουσία και την αύξηση της δημοτικότητας των νέων μέσων ενημέρωσης».

Έτσι, στον Οργανισμό, ύστερα από τις διοικητικές αλλαγές, αναμένεται αύξηση κεφαλαίου (με επικεφαλής τον Β. Ρέστη) και πρόγραμμα αναχρηματοδότησης δανείων. Οι πληροφορί­ες μιλούν και για περικοπές που ίσως φτάσουν στο βαθύ 30% με νέες απο­μακρύνσεις.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε την περα­σμένη Κυριακή και ο Σταύρος Ψυχάρης (από τη θέση του συνιδιοκτήτη πλέον του ΔΟΛ, για να μην ξεχνιόμαστε) για να πει, απευθυνόμενος σε ακροατή­ριο πολλαπλώς ενδιαφερομένων, ότι «ναι μεν κάναμε λάθη», αλλά... «θα τα διορθώσουμε». Είπε και τον τρόπο. Ο Στ. Ψυχάρης, που κατέχει άριστα την... ελληνική γλώσσα, διατυπώνει λίγο - πολύ ένα «mea culpa ». Συχνά όμως οι δύσκολες ειδήσεις λέγονται μέσω της... αυτοκριτικής.

Γράφει ο εκδότης του «Βήματος»: «Για τις ευθύνες των πολιτικών αλλά και του κάθε απλού πολίτη που έβλε­πε τον ξεπεσμό και δεν αντέδρασε έχομε επανειλημμένως μιλήσει. Σή­μερα θα μιλήσουμε για τα δικά μας λάθη και παραλείψεις. Διότι όπως για να υπάρξει διαπλοκή συμφερόντων προαπαιτείται η ύπαρξη πολιτικών πρόθυμων και ικανών να διαπλακούν, έτσι και για να δημιουργηθεί η σημε­ρινή κρίση που εξαπλούται σε όλα τα λεγόμενα ΜΜΕ, έπρεπε να γίνουν σφάλματα ικανά να διαβάλουν τους δημοσιογράφους και να υπονομεύ­σουν την αξιοπιστία των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημερώσεως».

Και συνεχίζει: «Η κρίση στα ΜΜΕ είναι βέβαια πρωτίστως κρίση επιχει­ρηματική. Σε μιαν εποχή (ως το έτος 2009) απατηλής, ως απεδείχθη, ευμάρειας τα μέσα ενημερώσεως “ανεπτύχθησαν” σε ξύλινα πόδια,που έσπα­σαν με την πρώτη εμφάνιση της μεγά­λης και αγνώστου διάρκειας οικονομι­κής κρίσης. Στηριγμένοι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στα έσοδα από τις δια­φημίσεις, δημιουργήσαμε αδηφάγους “γίγαντες” τόσο στον χώρο του παρα­δοσιακού Τύπου όσο και στον νεοπα­γή τομέα της τηλεόρασης. Συνηθίσαμε τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές στο “τζάμπα”, δώσαμε “δώρα” απατη­λά και προσφορές ψευδεπίγραφες».

Και περνάει στην... ουσία: «Ασφα­λώς είναι υπερβολικός ο αριθμός των εφημερίδων στην Ελλάδα, πολ­λές από τις οποίες είναι εκ γενετής θνησιγενείς και προφανώς η έκδοσή τους έχει άλλα ελατήρια. Αλλά, αν μιλήσουμε για τις εφημερίδες με τις λογικές ή τις σχετικά πολύ μεγάλες κυκλοφορίες, θα δούμε ότι και αυτές χάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ κά­θε χρόνο! Διότι έχουν στηθεί με λαν­θασμένους υπολογισμούς.

Κατά κανόνα τα χρήματα που ει­σπράττουν από την κυκλοφορία τους οι εφημερίδες δεν αρκούν για την επιβίωσή τους με τις προδιαγραφές (πολυσέλιδα, πρόσθετα ένθετα, προ­σφορές ψευδεπίγραφες, αλλά και προσφορές πραγματικές) που έχουν καθιερωθεί. Το προϊόν που αγορά­ζει ο αναγνώστης κοστίζει το καθέναπερισσότερο από όσα σου αποδίδει το Πρακτορείο - δηλαδή υπάρχει το παράδοξο συχνά να αυξάνει η ζημιά σου όσο ανεβαίνει η κυκλοφορία».

Σίγουρα οι λογιστές του ΔΟΛ έμει­ναν έκπληκτοι βλέποντας να γίνεται κύριο άρθρο της εφημερίδας αυτό που έλεγαν χρόνια τώρα χωρίς... κανείς να τους δίνει σημασία. Κάπου εκεί όμως ήρθε και η απάντηση,καθώς το άρθρο ήταν μάλλον... σωκρατικός διάλογος, με τον λέκτορα να θέτει ερωτήματα και να δίνει και τις απαντήσεις:

«Τι μέλλει γενέσθαι;» αναρωτιέται ο Στ. Ψυχάρης και... δίνει την απάντη­ση: «Κατ’ αρχήν, ο τρώσας και ιάσεται. Εμείς που έχομε τις ευθύνες για τη διολίσθηση του ελληνικού Τύπου και των τηλεοράσεων στη χορεία των προβληματικών επιχειρήσεων, εμείς πρέπει να βρούμε και τη θεραπεία. Και θα τη βρούμε».

Δηλαδή... «τη βρήκαμε» ήθελε να πει. Και διευκρίνισε: «Το Βήμα της Κυ­ριακής, Τα Νέα και τα περιοδικά του Δημοσιογραφικού μας Οργανισμού ολοκλήρωσαν ήδη τη μελέτη του προ­βλήματος και έχουν καταλήξει στις αποφάσεις τους, τις οποίες συντόμως θα προτείνουν στους αναγνώστες».

Και η κατάληξη: «Το Δημοσιογρα­φικό Συγκρότημα που δημιούργησε πριν από σχεδόν έναν αιώνα ο Δημή­τριος Λαμπράκης και ενδυνάμωσε ο κορυφαίος εκδότης Χρήστος Δ. Λα­μπράκης διαθέτει το μεγαλύτερο κε­φάλαιο που μπορεί να έχει ένας δη­μοσιογραφικός οργανισμός. Εκατο­ντάδες συντάκτες και συνεργάτες θα δώσουν και πάλι τη μάχη της Ενημε­ρώσεως και θα την κερδίσουν. Μαζί με τους αναγνώστες. Διότι η δύναμη μιας εφημερίδας είναι πρωτίστως οι αναγνώστες της. Αυτοί είναι που ανε­βοκατεβάζουν κυβερνήσεις».

Ήτοι: Αφού εμείς εντοπίσαμε την νόσον (που έλεγαν παλαιότερα) και βρήκαμε τη λύση (των περικοπώνστα μέσα και τους συντάκτες), συνεχίστε να μας αγοράζετε για να... ανεβοκα­τεβάζουμε μαζί τις κυβερνήσεις!

Πήγασος
Αρνητική είναι η εικόνα για το δεύ­τερο εξάμηνο και στον Πήγασο, όπου η πορεία των εσόδων είναι αρνητική. Οι φήμες από πέρυσι αναφέρονται σε πρόγραμμα συνένωσης των εφημερί­δων του ομίλου και πιθανό κλείσιμο ζημιογόνων τίτλων του. Στη «ναυαρχί­δα» «Έθνος» πραγματοποιείται πρό­γραμμα «κουρέματος» μισθών κατά 15% στους υψηλόμισθους, ενώ λέγε­ται ότι στις προθέσεις της ιδιοκτησίας είναι το ξεφόρτωμα των αθλητικών ΜΜΕ του ομίλου.

Όμιλος Αλαφούζου
Στον όμιλο του Φαλήρου (Καθη­μερινή Α.Ε.) πιστεύουν επίσης πως «οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχιστούν και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011» και γι’ αυτό έχει αρχίσει πρόγραμμα μέτρων περι­στολής κόστους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι μετοχικές ανακατατά­ξεις. Ιδιαίτερα, μετά τη θερινή, ηχη­ρή αντιπαράθεση μέσω δημοσιευμά­των ανάμεσα στον κύριο μέτοχο του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο και τον κάτοχο του 20% Βαγγέλη Μαρινάκη, δρομο­λογείται η αποχώρηση του εφοπλιστή από το συγκρότημα.

♦ Το Mega εμφανίζει ζημιές προ φό­ρων 10,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι ζημιών 2,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Στον Τηλέτυπο αναφέρουν ότι «η κρίση δεν εμφανί­ζει ακόμη ενδείξεις ανάκαμψης και πως οι επιπτώσεις επί της διαφημιστι­κής δαπάνης συνεχίζουν μάλλον επι­δεινούμενες».

Η εκτίμηση ότι δεν προβλέπεται αύξηση της διαφήμισης προκαλεί με­γάλες πιέσεις στη διοίκηση. Και κα­θώς η πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν φαίνεται να περνά καταρχήν, η μείωση του κόστους λειτουργίας μάλλον ακολουθεί...

Όμως οι ζημιογόνες χρήσεις δεν εί­ναι «προνόμιο» μόνο των εισηγμένων (και υπό επιτήρηση εδώ και καιρό, για να μην ξεχνιόμαστε) μιντιακών επιχειρήσεων. Το πρόβλημα των ζημι­ών έχει γενικευθεί.

♦ Αρνητική είναι η εικόνα και για την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (Alpha TV), παρά το σχετικό μάζεμα των ζη­μιών. Το 2010 οι καθαρές προ φόρων ζημίες διαμορφώθηκαν στα 35,45 εκατ. ευρώ έναντι 108,42 εκατ. ευρώ το 2009. Το εξάμηνο όμως έφτασαν τα 16 εκατ. έναντι 10 εκατ. το πρώ­το εξάμηνο του 2010! Κάτι που για πολλούς σημαίνει πως επίκειται νέος κύκλος περικοπών, με επίκεντρο το πρόγραμμα.

♦ Νέος κύκλος περικοπών έρχεται και στον ΑΝΤ1, ενώ στο «Πρώτο Θέμα» η κατάσταση του 2010 δεν δείχνει να βελτιώνεται. Πέρυσι το γκρουπ εί­χε κλείσει την οικονομική χρήση με ζημίες 4,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 373.948 ευρώ το 2009. Ο κύκλος ερ­γασιών ανήλθε σε 39,2 εκατ. ευρώ έναντι 53,7 εκατ. ευρώ το 2009.

♦ Με ζημίες 777.273 ευρώ είχε κλεί­σει το 2010 και ο «Ελεύθερος Τύ­πος», με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 2,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 10,5 εκατ. ευρώ. Φέτος τα πράγματα έχουν σφίξει πε­ρισσότερο μετά τη μείωση εσόδων και κυκλοφορίας.

♦ Για το Alter το πρόγραμμα σωτη­ρίας μοιάζει με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Εφόσον όλα τα νομικά δεν προσκρούσουν σε πρόβλημα, ο σταθμός θα πρέπει να κρατηθεί μέ­σα στους πέντε πρώτους σε τηλεθέαση σταθμούς της χώρας, να πετύχει συμφωνία με τις πιστώτριες διαφημι­στικές εταιρείες και να έχει διαφημι­στικά έσοδα, ενώ το κόστος μισθοδο­σίας από 71% το 2011 θα πέσει στο 38,2% το 2015.

«Ελευθεροτυπία»: Φως από Alpha Bank και Εθνική;

Σίγουρα στο συγκρότημα του Νέου Κόσμου ζορίστηκαν που η εκδότριά τους δεν διαθέτει επικοινωνιακές αρετές, αν και πιθανότατα δι­αθέτει (τελικά) διαπραγματευτικές. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος αναμένει πως τα έσοδα από την κυ­κλοφορία θα παραμείνουν στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, αλλά και ότι θασυνεχιστεί η μείωση των εσόδων από διαφήμιση.

Όμως οι ζημιές των 14,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 απειλούν άμεσα την εταιρεία, καθώς οι ορκωτοί λογιστές κα­τέγραψαν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνε­χίσει να λειτουργεί με το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο. Ως αποτέλεσμα, η εισηγμένη υπέ­βαλε «μπίζνες πλαν» που προβλέπει την απο­μάκρυνση 150 - 400 ατόμων σε βάθος χρόνου ως δέλεαρ για να πάρει ένα δάνειο, ενώ έχει βάλει μπροστά την πώληση του πιεστηρίου.

Στην «Ελευθεροτυπία» η κατάσταση είναι ήδη σοβαρή και οι συντάκτες μετά το επίδομα των διακοπών δεν έχουν πληρωθεί κανονικά. Η γενική συνέλευση της περασμένης εβδο­μάδας κινήθηκε στην κατεύθυνση αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, αν δεν υπάρξει άμεση εξέλι­ξη με τη δανειοδότηση.

Πάντως η λύση φαίνεται ότι έρχεται σήμερα κιόλας, καθώς η Alpha Bank φαίνεται μάλλον πρόθυμη να αναλάβει το μεγαλύτερο τμήμα του προγράμματος οικονομικής στήρι­ξης του συγκροτήματος, υπό τηνπροϋπόθε­ση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του «μπίζνες πλαν». Και όπως ακούγεται, κοντά στην ανά­ληψη του υπόλοιπου ρίσκου της «Ε» βρίσκε­ται η (κρατική) Εθνική Τράπεζα του Απόστολου Ταμβακάκη.

topontiki.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+