Παγκόσμια Σύνοδος στη Μπανγκόκ για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Ξεκίνησε στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, η Παγκόσμια Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Πριν από δεκατρία και πλέον χρόνια, οι περισσότερες χώρες εντάχθηκαν σε μια διεθνή σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change-UNFCC) για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φωτογραφία από UNFCCC

Τα συμβαλλόμενα μέρη υπέγραψαν το Πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο αποτελεί μια διεθνή συμφωνία με ισχυρά και δεσμευτικά μέτρα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Πρωτοκόλλου ήταν ότι έθετε δεσμευτικούς στόχους για τις χώρες αναφορικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αναγνωρίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες είναι κυρίως υπεύθυνες για τα σημερινά υψηλά επίπεδα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας, το πρωτόκολλο τοποθετεί μεγαλύτερο φόρτο για τις ανεπτυγμένες χώρες βάσει της αρχής της "κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών". Εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1997 , στο Κιότο της Ιαπωνίας και τέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005.

«Στην Μπανγκόκ οι κυβερνήσεις πρέπει συμφωνήσουν σε ένα σαφές σχέδιο για το 2011», δήλωσε η Γραμματέας της σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, Christiana Figueres.

Ένα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι και η διαμόρφωση ενός Πράσινου Ταμείου (Green Climate Fund) για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας. Η απόφαση για την ίδρυση του ταμείου, θεωρητικά, πάρθηκε κατά τις συνομιλίες στο Κανκούν (Δεκέμβριος 2010) αλλά έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική εξέλιξη. Οι κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει να διαθέτουν 100 δις δολάρια ετησίως αρχής γενομένης από το 2020.

Η Greenpeace δήλωσε πως υπό το πρίσμα της πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές στους τομείς της ενέργειας και θα πρέπει να προωθηθούν οι πράσινες τεχνολογίες.

Ακτιβιστές από αφρικανικές και ασιατικές χώρες διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του ΟΗΕ απαιτώντας από τα πλούσια έθνη να αποδώσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες χρηματοδοτήσεις και μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Η σύνοδος θα διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου και θα παρευρεθούν 2.271 εκπρόσωποι από 175 χώρες εκ των οποίων οι 1.417 είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Σύνοδο στη Μπανγκόκ μεταβείτε στην επίσημη ιστοσελίδα UNFCCC http://unfccc.int/2860.php
Δείτε τις προτάσεις της WWF για τη Σύνοδο στη Μπανγκόκ: http://www.wwf.or.jp/activities/upfiles/20110401bankok01.pdf

EnviSecurity.com

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+