Να ρωτούσαμε για το Μνημόνιο τον Ανδρέα και τον Γεννηματά;

Το βράδυ της 14ης Απριλίου του 1912, ο καπετάνιος του «Τιτανικού» αποσύρθηκε στο δωμάτιό του, νηφάλιος...
και προσμένοντας ότι το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, θα τον έφερνε πιο κοντά στο να καταγραφεί από την ιστορία, ως εκείνος που πραγματοποίησε πιο γρήγορα από κάθε άλλον, τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού. Μερικές ώρες αργότερα, ένα παγόβουνο που δεν είχαν δει οι αξιωματικοί βάρδιας πλήγωσε θανάσιμα το «καμάρι» των θαλασσών. Και τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου, ο «Τιτανικός» θα βυθιζόταν, παρασέρνοντας στον υγρό τάφο του, 1.500 ψυχές.

Απόψε το βράδυ, η Κυβέρνηση που μετέτρεψε την ελληνική οικονομία σε «Τιτανικό» και… το διαλαλούσε κιόλας, δια στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προετοιμάζονται για μια ιστορική… αναστροφή. Ο Γιώργος Παπανδρέου καθαρογράφει την ομιλία που θα εκφωνήσει στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, και ξεσκονίζει τα πολιτικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει για να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσει να παριστάνει την αμέριμνη και φάλτσα ορχήστρα, στο κατάστρωμα ενός πλοίου που οσονούπω θα βυθιστεί.

Υπό μια έννοια, η ιστορία εκδικήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Εκείνο διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα, ως μια χώρα του δήθεν, της αρπαχτής, της ήσσονος προσπάθειας, της επιτηδευμένης κουτοπονηριάς. Και στα δικά του χέρια, έγινε η σύγκρουση με το παγόβουνο.

Μόνο που, κανείς μας δεν έχει τα περιθώρια να επιχαίρει. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ή εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ, βουλιάζουμε όλοι. Και ανεξαρτήτως των ιστορικών ευθυνών που φέρουν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπόλοιποι κορυφαίοι για τη μετωπική με την εθνική αυτοχειρία, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι στο Κίνημα που επαγγέλθηκε την Αλλαγή, πίστεψαν, με ρομαντισμό και αγνότητα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Πολλοί από αυτούς, αδυνατούν να συμβιβαστούν με όσα βλέπουν να γίνονται. Θεωρούν ότι… κάτι έχει η ακοή τους, όταν ακούνε τον Γιώργο, τον Παπακωνσταντίνου, τον Ραγκούση, τον Παπουτσή, τον Χρυσοχοϊδη, και τόσους άλλους, να περιγράφουν… σαν να μην συμβαίνει τίποτα, μέτρα κοινωνικά ανάλγητα και πολιτικά εξωφρενικά.

Και τότε, είναι που αναρωτιούνται. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα; Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Γεννηματά, του φυσικού διαδόχου του ιδρυτή του Κινήματος, τον οποίο νίκησε ο θάνατος; Αυτό είναι το δικό τους ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ που παραδόθηκε στο Μνημόνιο, και το έκανε… τρόπο ζωής;

http://www.statesmen.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+