Στις κλιματικές αλλαγές οφείλεται το φαινόμενο.
Ανησυχητικά αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός των καμπιών στα δάση της Λέσβου, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός πεύκων να έχει πληγεί απ’ τις επιθέσεις των εντόμων.
Η Δασική Υπηρεσία που έχει εντοπίσει το φαινόμενο, θυμίζει πως στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχτηκε σε επίπεδο νησιού ότι το οικοσύστημα καταφέρνει να επανέλθει, ενώ συνιστά να μην τρομάζει ο κόσμος απ’ τα αρκετά ξερά δέντρα που βλέπει. Παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία παρακολουθεί το φαινόμενο ώστε αν χρειαστεί, να επέμβει, διερευνώντας με τι τρόπους θα το αντιμετωπίσει.
«Έγινε τόσος θόρυβος για τα 11 δέντρα που κόπηκαν, αλλά κανείς δεν ασχολείται με ένα πολύ σοβαρότερο θέμα για τα δάση της Λέσβου, που αφορά όλα τα δέντρα, τις κάμπιες», μας είπε αναγνώστριά μας απ’ τα Παράκοιλα, επισημαίνοντας ότι χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις διαπιστώνει φέτος σοβαρή αύξηση του πληθυσμού του εντόμου, αλλά και πολλά ξεραμένα πεύκα από κάμπιες.
«Όντως, τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στο κλίμα έχουν αυξήσει ανησυχητικά τον αριθμό των καμπιών, αν και προς το παρόν δε φαίνεται αυτός ο υπερπληθυσμός να οδηγεί σε σοβαρές καταστροφές το φυτικό κεφάλαιο», ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, Φώβτης Κράλης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κάμπιες, τρώγοντας όλες τις βελόνες από νεαρά κυρίως δέντρα, προκαλούν την πλήρη αποφύλλωσή τους. Όμως το πρόβλημα της προσβολής απ’ τις κάμπιες, που ως αποτέλεσμα έχει να ξεραθεί το δέντρο, εντοπίζεται σποραδικά, ένα δέντρο εδώ, ένα παραπέρα. «Η κατάσταση όπως την έχουμε μέχρι τώρα αξιολογήσει θεωρείται ελέγξιμη, αφού και προηγούμενες χρονιές υπήρχε η ίδια εικόνα, που στη συνέχεια αποκαταστάθηκε», ανέφερε ο κ. Κράλης.
Επανέρχεται το οικοσύστημα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοσυστήματος που επανήλθε ο κ. Κράλης χαρακτήρισε το δάσος των Βασιλικών, που πριν μερικά χρόνια είχε προσβληθεί από άλλο έντομο, το οποίο και είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές. «Η φύση διαθέτει το μηχανισμό για να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις», σημείωσε ζητώντας απ’ τους κατοίκους να μην τρομάζουν βλέποντας κάποια δέντρα κίτρινα.
Απ’ την πλευρά της Υπηρεσίας, η κατάσταση ελέγχεται, αν και δεν υπήρξε η δυνατότητα ελλείψει εργατικών χεριών να επέμβει με μηχανικό τρόπο, δηλαδή με το κάψιμο το προηγούμενο διάστημα των κουκουλιών.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και αν χρειαστεί, θα επέμβουμε», κατέληξε ο διευθυντής Δασών Νομού Λέσβου.
http://lesvosnews.net/2011/03/28/45-9/
Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου