Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ) πραγματοποίησε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο κτίριο του ΤΕΕ, στις 10 Μαρτίου 2011 με θέματα

· Επιπτώσεις στην άσκηση του επαγγέλματος από την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών
· Σχεδιασμός δράσεων για την απόσυρση του νέου Νόμου
Η Γ.Σ. κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, η ένταξη του επαγγέλματος του μηχανικού στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων είναι εντελώς αυθαίρετη.

Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αρχιτεκτονικών μελετών εισάγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι μια εμπορική πράξη και όχι πνευματική εργασία που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια ασφάλεια, την ποιότητα παραγωγής του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και την ιστορική κληρονομιά της χώρας. Είναι δε η αρχή για επικείμενες αλλαγές στον τεχνικό κλάδο, με τις οποίες θα κλείσει η πόρτα του επαγγέλματος για την μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών.

Διαπιστώνεται παράλληλα ότι η λογική της ανάθεσης στο ΤΕΕ της διαχείρισης των επαγγελματικών ζητημάτων δεν οδήγησε πουθενά. Ο ΣΑΘ αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και καλεί όλα τα μέλη του σε σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση του νέου Νόμου.

Συγκεκριμένα:

1. Εκδήλωση διαμαρτυρίας και προβολή των θέσεων του Συλλόγου στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου (Σάββατο 19/03_12:30) – αποκλεισμός της εισόδου του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, για μία ώρα.
2. Κοινοποίηση της απόφασης στο ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ και σε όλους του Συλλόγους και Περιφερειακά Τμήματα Αρχιτεκτόνων της χώρας, με κάλεσμα για στήριξη των κινητοποιήσεων.
3. Ανοιχτή εκδήλωση σε συντονισμό με άλλους επιστημονικούς συλλόγους και συνδικαλιστικές οργανώσεις μηχανικών.
4. Αποκλεισμό του Δημαρχείου, σε συντονισμό με τους άλλους συλλόγους.
5. Συλλογική παράσταση του ΣΑΘ στην επόμενη Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-ΤΚΜ, με κατάθεση της απόφασης της ΓΣ και απαίτηση για ένταξη της στα θέματα Ημερήσιας Διάταξη.
6. Διεκδίκηση ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα Μέσα της πόλης, για την προβολή των θέσεων του ΣΑΘ.
7. Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας εποπτείας της πορείας διαβούλευσης του ΤΕΕ με την πολιτεία για την εφαρμογή του Νόμου.
8. Κάλεσμα προς τους επιστημονικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς των Μηχανικών της πόλης για την δημιουργία συντονιστικού φορέων μηχανικών, προκειμένου να οργανωθεί ο παρατεταμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής .

Η Πρόεδρος
Όλγα Πάππα

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+