ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΥΡΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΗΤΗ

Γιορτάζουμε σήμερα 20 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Μύρωνος, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από το Ηράκλειο Κρήτης, και γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος και ήταν δίκαιος και ενάρετος άνθρωπος. Ο Άγιος Μύρων ήταν σεμνός και λογικός άνθρωπος, ήταν υπέρ της παρθενίας και της άσκησης. Εργαζόμενος ως ράπτης στο Ηράκλειο συκοφαντήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι τον φθονούσαν, ότι δήθεν αποπλάνησε μια Τουρκοπούλα. Στο δικαστήριο ο Άγιος Μύρων απέρριψε απολογούμενος την συκοφαντία, αλλά του έθεσαν ένα δίλημμα, ή να αλλάξει θρησκεία ή να τον σκοτώσουν. Ο Άγιος Μάρτυρας Μύρων απάντησε με μεγάλο θάρρος ότι δεν αρνείται την πίστη του, αλλά ότι είναι έτοιμος να υποστεί κάθε βασανιστήριο για την αγάπη του Χριστού, καθώς γεννήθηκε Χριστιανός και Χριστιανός θέλει να πεθάνει. Για τον λόγο αυτό τον χτύπησαν χωρίς έλεος και τον οδήγησαν στην φυλακή. Όταν τον έβγαλαν από αυτήν, τον οδήγησαν και πάλι μπροστά στον κριτή, όπου ο Άγιος Μύρων έλεγε συνεχώς ότι ήθελε να πεθάνει ως Χριστιανός. Έτσι καταδικάστηκε στον δι'αγχόνης θάνατο. Λίγο πριν από το μαρτύριο ο Άγιος Μύρων ζήτησε την άδεια από τους δήμιους και πλησίασε τον πατέρα του. Έπεσε στα πόδια του και του φίλησε το χέρι. Αφού πήρε την ευχή του πήγε στους δήμιούς του και έτσι μαρτυρικά παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 1793 μ.Χ.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Απολυτίκιο:
Ηρακλείου το άνθος το ευωδέστατον, ως ευσεβείας σε μύρον ύμνοις γεραίρομεν, νεομάρτυς του Χριστού Μύρων μακάριε. Συ γαρ νεότητος ακμήν υπερείδες ανδρικώς και ήθλησας στεροψ’υχως. Και νυν απαύστως δυσώπει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Πηγή:  www.agioritikovima.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+