Τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο το κόστος των φυσικών καταστροφών

Περίπου σαράντα τρία εκατομμύρια δολάρια στοίχισαν στην ασφαλιστική βιομηχανία οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές το 2010, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη (29/03) η η δεύτερη μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρία παγκοσμίως, η ελβετική Swiss Re. Οι δύο "ακριβότερες" καταστροφές ήταν οι...

 σεισμοί στη Χιλή και στη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρίες που έφθασαν, κατά τις εκτιμήσεις της, τα 8 και τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Η Swiss Re παράλληλα αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τις παγκόσμιες οικονομικές ζημιές του 2010, στα 218 δισεκατομμύρια δολάρια, από 222 δισεκατομμύρια που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της το Νοέμβριο.

Το ποσό παραμένει πάντως τριπλάσιο εκείνου για το 2009, που έφθανε τα 68 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Νοέμβριο, η Swiss Re προέβλεπε ότι το συνολικό κόστος για την ασφαλιστική βιομηχανία από τις καταστροφές του 2010 θα ανερχόταν στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νέα της μελέτη αναφέρει ότι οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν στη βιομηχανία περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, ενώ οι ανθρωπογενείς καταστροφές ήγειραν αξιώσεις για αποζημιώσεις υψηλότερες από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι συνολικής ασφαλιστικής δαπάνης 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009.

"Οι ζημιές των ασφαλιστών ήταν οι υψηλότερες στη βόρεια Αμερική το 2010, όπου υπερέβησαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τις πολύ χαμηλές ζημιές από τυφώνες λόγω του ότι δεν υπήρξαν τυφώνες που να έπληξαν άμεσα τις ΗΠΑ, μια σειρά μικρότερης κλίμακας καιρικών φαινομένων στην διάρκεια του έτους είχαν ως αποτέλεσμα αυτό το υψηλό ποσό", ανέφερε η Λουσία Μπεβέρε, μια από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης, που τιτλοφορείται Sigma.

Ακόμη, η Swiss Re επανέλαβε την εκτίμησή της ότι οι ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρίες το έτος 2011 θα είναι πολύ ανώτερες του μέσου όρου εξ αιτίας του σεισμού στην Ιαπωνία αλλά και του σεισμού του Φεβρουαρίου στη Νέα Ζηλανδία, που εκτίμησε ότι απέβη σε αξιώσεις για αποζημιώσεις που συνολικά θα φθάσουν τα 6-12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Swiss Re εκτιμούσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δική της ζημιά ως αντασφαλίστριας από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία θα ανέλθει στο 1,2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρίας οι καταστροφές του 2010 προκάλεσαν τους θανάτους τουλάχιστον 304.000 ανθρώπων, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 1976, ενώ ο σεισμός στην Αϊτή, τον Ιανουάριο του 2010, υπήρξε η φονικότερη καταστροφή του έτους με τουλάχιστον 222.000 νεκρούς, κατά την εταιρία

cosmo.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+