Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε προς την Αθήνα

Σε συνέντευξη προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει, ότι "κανείς δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική αξιολόγηση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση". "Οι Έλληνες, λέει ο κ. Σόιμπλε στη συνέχεια, "θα πρέπει να παρουσιάσουν αριθμούς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι είναι εντός προγράμματος. (…) Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα έναν νέο φόρο, ο οποίος ως ειδική εισφορά θα επιβληθεί από αυτό το χρόνο σε όλους τους κατόχους ακινήτων. Θα δούμε εάν θα λειτουργήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ένα θέμα που θέτουν τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, ο γερμανός υπουργός απαντά ότι "η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση είναι μια ευκαιρία αλλά και ένα μεγάλο βάρος. Τα μέτρα προσαρμογής είναι πολύ σκληρά. Οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν εάν θέλουν να σηκώσουν αυτό το βάρος στις πλάτες τους".

Νέα επίθεση στους Φιλελεύθερους

Στο δεύτερο μέρος της εκτενούς συνέντευξης, που σημειωτέον περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Σόιμπλε επιτίθεται σους Φιλελεύθερους. Με σκληρή γλώσσα υπενθυμίζει ότι αρμόδιος για τα θέματα του ευρώ είναι ο ίδιος και καλεί ουσιαστικά τον πρόεδρο του Φιλελεύθερου Κόμματος και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ να μιλά λιγότερο γι’ αυτό το θέμα. Η επίσης σκληρή αντίδραση των Φιλελευθέρων, ότι δεν δέχονται τέτοιου είδους μαθήματα, είναι ενδεικτική του αρνητικού κλίματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Α. Μέρκελ. Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ επανέρχεται σήμερα ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Σε συνέντευξή του προς το Spiegel εκφράζει μεν την ελπίδα να πετύχουν τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. "Εάν όμως η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο…τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη".



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+