Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων κοντά στους καταναλωτές

Κλιμάκια της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων βρέθηκαν σήμερα 21-04-2011 στα καταστήματα της πόλης των Χανίων...
προκειμένου να κάνουν παρακολούθηση των τιμών των αγαθών που πουλιούνται αυτές τις ημέρες (Πασχαλινά είδη) αλλά και να βρίσκονται δίπλα στους καταναλωτές για τις συμβουλές τους ,οι οποίες δόθηκαν είτε προφορικά είτε μέσω φυλλαδίου και οι οποίες ήταν:

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΜΑΣ ΑΓΟΡΕΣ

Για την αγορά κρεάτων

1.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.
2.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).
3.-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα
Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος
4.-Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

1.- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.
2.-Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους.Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυκτικού θαλάμου (ψυγείο) στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα Σοκολατοιδή Τρόφιμα

΄Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή , στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ(σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης.Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, και εδώ οι αγορές μας θα πρέπει να γίνονται από σταθερά και επώνυμα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

-Λαχανικά
Πρέπον είναι , να επισκεφθούμε την Λαική Αγορά ,που λειτουργεί στην πόλη μας και φρέσκα προϊόντα θα αγοράσουμε και χαμηλότερες τιμές θα πετύχουμε , αλλά και το βασικότερο θα προσφέρουμε Οικονομική ανάσα στους παραγωγούς μας, οι οποίοι περνούν την βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

-Δώρα
Για τα βαφτιστήρια μας, που κατ έθιμον τις ημέρες του Πάσχα ψωνίζουμε, (παπούτσια ,ρούχα, λαμπάδες) καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν να ψωνίσουν "Ελληνικά" δηλ.Ελληνικής παραγωγής, Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Για τα Παιχνίδια
Καλό είναι αν αγοράσουμε κάποιο παιχνίδι
1) να κάνουμε έρευνα αγοράς, καθώς οι τιμές ποικίλουν από κατάστημα σε κατάστημα για το ίδιο παιχνίδι που θέλουμε να αγοράσουμε αλλά εκείνο που βασικά θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσέξουμε εάν στην οικογένεια υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά και θα παιχνίδια τους ηλικιακά έπαψαν να τους κινούν το ενδιαφέρον, να μιλήσουμε μαζί τους και να τους μάθουμε την παραχώρηση προπάντων να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι παραχωρώντας το παιχνίδι του χθες, δίνουν την χαρά στο αδελφάκι τους ,ή ακόμα σε ένα άλλο παιδί μικρότερης ηλικίας.Η Οικονομική κρίση θα πρέπει να μας δώσει δυνάμεις άμυνας και σωστής στρατηγικής και διαχείρισης ώστε να αποφεύγουμε να πατάμε παιχνίδια στα σκουπίδια
2)Να γνωρίζουμε ότι όλα α τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν: Κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τη σήμανση «CE», που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα, καθώς και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά *τις οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα,

3) Οφείλουμε να διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες που αναγράφουν την ηλικία, για την οποία το παιχνίδι είναι ασφαλές, καθώς και τις οδηγίες χρήσης του.

Ιδιαίτερη Προσοχή θα πρέπι να δώσουμε στα παιχνίδια με το απαγορευτικό σύμβολο, το οποίο μέσα σε κύκλο φέρει την ένδειξη CE «03», η οποία σημαίνει ότι τα παιχνίδια αυτά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών, επειδή περιέχουν ή περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια, τα οποία μπορεί να τα καταπιεί ένα παιδί.

4) Προσέχουμε πολύ στα τα παιχνίδια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων ή να συναρμολογούνται βάσει συγκεκριμένων κανόνων.

5) Επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την πρωτοβουλία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού.

Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα και το πιο ακριβό, αλλά αυτό που ταιριάζει στην ηλικία, στην προσωπικότητα και ωριμότητα ενός παιδιού.

6) Προσέξετε ιδιαίτερα τα παιχνίδια που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως παιχνίδια που προτρέπουν σε βίαιες συμπεριφορές και οδηγούν σε αύξηση της βίας και του τρόμου, σε διακρίσεις ή και σε ρατσιστικές συμπεριφορές ή παροτρύνουν σε επιβλαβείς για τους ίδιους τους ανήλικους εθισμούς και δραστηριότητες.

Για τις λαμπάδες

1)Προσοχή : Βάσει καταγγελιών γονέων, κυκλοφορούν λαμπάδες σε σοκολατί χρώμα, η λαμπάδα αυτή είναι άκρως επικίνδυνο εγχείρημα , να αφήσουμε μια τέτοια λαμπάδα στα χέρια των παιδιών,είναι εγκληματικό, καθώς το παιδί,ιδιαίτερα το μικρό παιδί , έχει την τάση να δοκιμάζει με το στόμα του, τα αντικείμενα του χώρου του και σίγουρα θα θελήσει να δοκιμάσει και την λαμπάδα η οποία δεν είναι σοκολάτα.
2)Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καλεί τους καταναλωτές να φτιάξουν τις λαμπάδες μόνοι τους βοηθούμενοι από τα παιδιά τους, έτσι και την χαρά της δημιουργικότητας θα περάσουν στα παιδιά τους, και λιγότερα χρήματα θα τους κοστίσουν.Μην αφήνεστε στην διαφήμιση, γιατί άθελά σας την περνάτε και στα παιδιά σας και αντί να κάνετε ένα αυριανό συνειδητοποιημένο καταναλωτή, δημιουργείται ένα έωλο καταναλωτή, που είναι έτοιμος να υποκύψει στις σειρήνες όχι της πραγματικής του ανάγκης, αλλά του σύγχρονου μάρκετινγκ, και του αναίτιου καταναλωτισμού. ,

Η Πρόεδρος
της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+