Επιστολή Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες

Με επιστολή του στις τράπεζες οι οποίες έλαβαν συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας...ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ζητάει αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των μορφών ενίσχυσης που έχει λάβει κάθε τράπεζα και συγκεκριμένα του τρόπου με τον οποίο η δημιουργούμενη ρευστότητα αντανακλάται στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας και χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τις διοικήσεις των τραπεζών ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προτείνεται να επεκταθεί ο πυλώνας ενίσχυσης με τη μορφή των εγγυήσεων κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση θα παρέχεται, εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χρήση της πρόσθετης αυτής ενίσχυσης θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, όπως σημειώνεται, το πρόγραμμα ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει τρεις πυλώνες ενίσχυσης: την παροχή ομολόγων του Δημοσίου έναντι προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου με συμμετοχή των τραπεζών, και την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία που ζητούνται είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+