Επικοινωνία Ομπάμα-Ουατάρα. Συμφώνησαν στην διεξαγωγή έρευνας για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές στη χώρα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουατάρα για την ανάληψη των καθηκόντων του "ως δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο" και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι ωμότητες που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, όποιοι και αν είναι οι υπεύθυνοι γι' αυτές.
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Αλασάνε Ουατάρα "δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το ρόλο της επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και αυτόν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο πλαίσιο των ερευνών για τους δράστες των βιαιοτήτων', επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση Ουατάρα ανακοίνωσε αργά τη νύχτα πως ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο βρίσκεται υπό περιορισμό.

"Στις 11 Απριλίου, στη διάρκεια των επιχειρήσεων για την ασφάλεια της πόλης Αμπιτζάν, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού ήρθαν αντιμέτωπες με τις δυνάμεις των υποστηρικτών του Γκμπάγκμπο, οι οποίες αποτελούνται από μισθοφόρους από τη Λιβερία και την Αγκόλα και παραστρατιωτικούς", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζανό Αχουσού-Κουάντιο.
"Μετά τις επιχειρήσεις αυτές ο Γκμπάγκμπο συνελήφθη και παραδόθηκε στις αρχές της χώρας. Εν αναμονή της δικαστικής έρευνας, ο Γκμπάγκμπο και ορισμένοι από τους συνεργάτες του βρίσκονται υπό περιορισμό", πρόσθεσε ο ίδιος. Στο μεταξύ, το κόμμα του Γκμπάγκμπο κατήγγειλε "πραξικόπημα του γαλλικού στρατού" και κάλεσε το νέο πρόεδρο της χώρας να καταδικάσει το "κυνήγι των μαγισσών".

"Επιβεβαιώνουμε πως πρόκειται για ένα πραξικόπημα του γαλλικού στρατού. Καταδικάζουμε αυτήν την επιχείρηση που δεν λύνει κανένα πρόβλημα και είχε ως στόχο την ανάληψη της προεδρίας δια της βίας από τον Ουατάρα", δήλωσε ο Πασκάλ Αφι Ν'Γκουεσάν, αρχηγός του Λαϊκού Μετώπου της Ακτής Ελεφαντοστού.

"Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Λοράν Γκμπάγκμπο και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εθνική συμφιλίωση και την σταθερότητα της χώρας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+