Πέτρος Δούκας: "Οικονομία - αγορά επείγουν μέτρα σωτηρίας"

Λάθος μέτρο η αύξηση του ΦΠΑ- Οι έλληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους- Χρειάζεται μείωση του Κράτους και των δαπανών- Πως πρέπει να γίνει η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Πέντε συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της αγοράς και το ξεπέρασμα της ύφεσης στην οικονομία πρότεινε ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, Πέτρος Δούκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και σε άλλες δηλώσεις του.

Παράλληλα, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις και ρεαλιστικές αποτιμήσεις για τα μείζονα προβλήματα της ύφεσης, των ελλειμμάτων του Χρέους και των ιδιωτικοποιήσεων, που προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Δούκας θεωρεί ως αναγκαία πέντε επείγοντα μέτρα για την «οικονομία της καθημερινότητας» και την πρώτη φάση της ανάκαμψης:
1) Αποποινικοποίηση των ακάλυπτων επιταγών, λόγω του εκρηκτικού και ιδιαίτερα εκτεταμένου χαρακτήρα του προβλήματος. "δεν έχουν πλέον νόημα αυτές οι διατάξεις και δεν επιφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα", δήλωσε.
2) Κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας. Ταλαιπωρεί τους πολίτες και αποτρέπει τις επενδύσεις και τις συναλλαγές.
3) Κατάργηση του «πόθεν έσχες» γενικώς και για διάστημα δύο χρόνων, ώστε να επενδυθούν και να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως τα κρυμμένα ή άλλα χρήματα.
4) Μείωση του φόρου μεταβιβάσεως στο 5% και του φόρου κληρονομιάς στο 2%, καθώς όλες αυτές οι συναλλαγές έχουν νεκρώσει.
5) Αισθητή μείωση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που έχει συνθλίψει τις συναλλαγές και την οικοδομική δραστηριότητα.

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ο Π. Δούκας δήλωσε ότι το θεωρεί «άδικο και άχρηστο μέτρο, που θα έχει πολύ περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις", ενώ τόνισε την ικανοποίησή του από την γενική αναγνώριση παραγόντων της οικονομίας και των ΜΜΕ ότι υπήρξε ο πρώτος πολιτικός παράγων, ο οποίος από το 2004 συστηματικά και επίμονα προειδοποιούσε κυβέρνηση, κόμματα και Βουλή για το Χρέος και τα ελλείμματα ως ωρολογιακές βόμβες της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τα θέματα, ο πρώην Υφυπουργός επεσήμανε ότι

-«Για το Δημόσιο χρέος, που φτάνει τα 410 δισ. χρειάζεται το πρώτο hair cut του 21% στα Ομόλογα να διπλασιαστεί, όπως είχα από παλαιά ζητήσει. Να γίνει 45%. Μόνο έτσι θα πάρει ανάσες ζωής η οικονομία της Ελλάδας και θα γίνει εξυπηρετήσιμη η εξόφλησή τους».

- «Δυστυχώς, η άτολμη και αντιφατική διακυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τους φόρους αλλά και τα ελλείμματα. Ακόμα και τώρα, εισπράττουμε -αν εισπράττουμε 60 δισ. και δαπανούμε 85 δισ. Όμως, οι έλληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους. Η Κυβέρνηση δεν τολμά να μειώσει το Κράτος και τις δαπάνες του με τρόπο αποφασιστικό». Στο θέμα αυτό ο κ. Δούκας ανέλυσε την γνωστή πρότασή του να δοθούν οι μετοχές πολλών ΔΕΚΟ σε εργαζομένους και στους έλληνες φορολογούμενους (ανάλυση του όλου θέματος υπάρχει σε προγενέστερα κείμενα της ιστοσελίδας με κατά καιρούς προτάσεις για την Οικονομία).

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην προοπτική μείωσης των πρωτογενών ελλειμμάτων του Κράτους, ιδιωτικοποιήσεων με κοινωνικό χαρακτήρα και σύγχρονο μάνατζμεντ, χωρίς -όπως τόνισε- τις αυταπάτες ότι θα μπορούν να πωληθούν οι περισσότερες ΔΕΚΟ μέσω Χρηματιστηρίου και να αποφέρουν σημσντικά έσοδα».

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο Π. Δούκας υπογράμμισε ότι έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη της Τρόικας στην αξιοπιστία και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου, ότι το καλύτερο θα είναι να οδηγηθούμε σε εκλογές τον Νοέμβριο να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας (που είναι πλέον δευτερευόντως οικονομικό) και να αναδειχθεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση της «Νέας Δημοκρατίας» με διάθεση συναίνεσης όχι στην χαλάρωση αλλά στην συνεπή έξοδο από την ύφεση.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+