Εντός της ερχόμενης εβδομάδας το Γραφείο Προγραμματισμού θα υποβάλει αίτηση αποζημιώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές της έκρηξης της...
11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου είπε πως η Κύπρος θα υποβάλει αίτηση για αποζημιώσεις τόσο στο Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς και για αποζημιώσεις υπό το άρθρο 122 της Συνθήκης της ΕΕ, για αρωγή σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, όπως είπε.
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα λήγει στις 19 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η αίτηση θα υποβληθεί πριν τις 19 του μηνός.
Σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι οι αιτήσεις αυτές δεν υποβάλλονται την μια μέρα και απαντώνται την επόμενη, αλλά χρειάζονται χειρισμό και μελέτη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ''Αρα δεν τίθεται θέμα γιατί δεν το στείλαμε 15 μέρες προηγουμένως'', είπε, επισημαίνοντας ότι η περίοδος του Αυγούστου θεωρείται νεκρή για την ΕΕ.
''Επιλέγουμε συνειδητά να είμαστε σίγουροι για την αρτιότητα της αίτησης. Δεν θα την υποβάλουμε στις 19, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα υποβληθεί κάποια μέρα την ερχόμενη εβδομάδα'', πρόσθεσε.
Σημειώνοντας πως το Γραφείο επιθυμεί να είναι απόλυτα σίγουρο για τον τρόπο υποβολής της αίτησης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ''θα κάνουμε μια πρώτη κρούση, πιθανώς να έχουμε μια συνάντηση με αξιωματούχους της Κομισιόν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πριν να υποβληθεί η αίτηση, ακριβώς για να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα που έχουν σχέση και με το γεγονός ότι η ΑΗΚ ενδεχομένως να αποζημιωθεί και από ασφαλιστικές εταιρείες''.
''Αρα θα είναι μια συνάρτηση του κόστους που αναλαμβάνει το κράτος και των γενικότερων επιπτώσεων πάνω στην οικονομία και πάνω σε άλλους ιδιώτες'', εξήγησε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι στην αίτηση θα συμπεριλαμβάνονται και τα 49 εκατομμύρια ευρώ που παραχώρησε η κυβέρνηση στην ΑΗΚ για κάλυψη των αναγκών ενοικίασης γεννητριών.
Σε ερώτηση αν το Γραφείο έχει λάβει κάποια έκθεση για τις ζημιές που υπέστη η ΑΗΚ από την έκρηξη στο Μαρί, ο κ. Γεωργίου είπε πως γίνεται μια αξιολόγηση και των ζημιών που έχουν σημειωθεί στο σταθμό, προσθέτοντας πως ''η ιδιομορφία της αίτησης είναι ότι εκτός από το κράτος δεν αποζημιώνονται επιχειρήσεις για τις ζημιές που παθαίνουν''.
Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμη ότι το Γραφείο είναι σε συνεχή επαφή με την ΑΗΚ. ''Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συγκεκριμένη έκθεση, αλλά εκείνα που θα μας δώσει η ΑΗΚ θα συμπεριληφθούν στην δική μας έκθεση'', συνέχισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους τομείς τους οποίους καλύπτει το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι το Ταμείο αναφέρεται σε φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχει κάποια αναφορά σε καταστροφές, οι οποίες επηρεάζουν πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
''Και ακριβώς κάτω από εκείνη την πρόνοια θα το χρησιμοποιήσουμε για κάλυψη των ζημιών'', είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει προηγούμενο το οποίο θα το εξαντλήσουμε.
Όπως είπε ο ΓΔ του Γραφείου Προγραμματισμού, ''είχαμε συζητήσει με τον Επίτροπο (Επίτροπο για Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν) όταν ήλθε στην Κύπρο το γεγονός ότι θα το μελετήσουν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το εγκρίνουν, αλλά εμείς θα το δοκιμάσουμε''.
Σημειώνοντας ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης θα καλύψει ένα μέρος του αιτήματός μας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι το Γραφείο θα υποβάλει ταυτόχρονα αίτηση για αποζημιώσεις υπό το άρθρο 122 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει την αρωγή σε κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει προηγούμενο, αφού η Κύπρος θα είναι η πρώτη που θα επικαλεστεί το άρθρο αυτό. ''Μιλούμε για αχαρτογράφητη περιοχή, θα δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε'', συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν η αίτηση θα ξεπερνά κατά πολύ τα 49 εκατομμύρια, ο κ. Γεωργίου, ανέφερε ότι ''εμείς θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε το μάξιμουμ που δικαιούμαστε''.
Επεσήμανε εξάλλου ότι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Ταμείο Αλληλεγγύης, για να θεωρηθεί ότι υπάρχει αντικείμενο μελέτης πρέπει η ζημιά από την καταστροφή να ξεπερνά το 0,6% του ΑΕΠ. ''Είναι προϋπόθεση, που καλύπτεται γιατί οι ζημιές στον σταθμό και γενικά στην οικονομία ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ή ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ'', κατέληξε.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου