Αλλά αυτά θα τα πούμε όταν φύγει από τον ΠΑΟ, δηλαδή όταν παραδώσει τις μετοχές στον επόμενο. Παρά τα χθεσινά «αντίο» και τις ευχαριστίες, ακόμα δεν έφυγε.
Καταλαβαίνω ότι κάθε «αντίο» του Βαρδινογιάννη (θυμάμαι τρία τουλάχιστον προηγούμενα) προκαλεί μια διάθεση για απολογισμούς...
Πέραν, ωστόσο, από δάκρυα και νοσταλγικές αναφορές, αυτό που έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση είναι η ορθή και χωρίς συναισθηματικές προσεγγίσεις εκτίμηση του τι γίνεται από εδώ και πέρα: αυτό είναι το θέμα.
Γραφείο
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης λέει ότι κατέθεσε τις μετοχές σε ένα συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο: υποθέτω ότι πρόκειται για το ίδιο γραφείο που από τις αρχές του καλοκαιριού προσπάθησε να βρει αρχικά κάποιον να πάρει το 25% του ΠΑΟ (με κρούσεις σε Ελληνες επιχειρηματίες όπως π.χ. ο Βαγγέλης Μυτιληναίος) και στη συνέχεια να βρει κάποιον αγοραστή. Η ελπίδα του Τζίγκερ ήταν να πειστεί μια συγκεκριμένη αραβική εταιρεία (όχι η ΑRAMCO, που κακώς αναφέρθηκε) να μπει στον ΠΑΟ. Σας είχα ενημερώσει ότι το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης ήταν η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη –τότε θα είχαμε εξελίξεις. Αυτή η καταλυτική ημερομηνία προέκυπτε και από την ανταλλαγή των mail που έγινε μέσα στον Ιούλιο και που γνώριζαν ακόμα και στελέχη της Μότορ Οϊλ.
Λόγοι
Απ' όσο καταλαβαίνω, έπειτα από την ήττα από τη Μακάμπι και την πιθανότητα του ευρωπαϊκού αποκλεισμού οι Αραβες έκαναν πίσω. Ενας λόγος είναι ότι δεν τους έγινε ξεκάθαρο ούτε το θέμα της Παιανίας ούτε το θέμα του Βοτανικού. Ενας δεύτερος ότι το 54% περίπου που πούλαγε ο Τζίγκερ δεν τους επέτρεπε να ασκήσουν ουσιαστική διοίκηση, μια και κάθε απόφαση απαιτεί τη συναίνεση του 70% (!) των μετόχων. Ενας τρίτος, ότι η μεταβίβαση μετοχών σε ξένη εταιρεία είναι λόγω Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δύσκολη υπόθεση –το είπε χθες και ο πολύ καλά πληροφορημένος Τζίγκερ. Ομως, υπάρχει κι ένας τέταρτος λόγος: για τη μεταβίβαση αυτή ο Τζίγκερ (όπως υποστηρίζουν οι υπόλοιποι μέτοχοι) οφείλει να ενημερώσει τους υπόλοιπους κατόχους μετοχών. Καταστατικά μπορεί να προχωρήσει στην πώληση ή την παραχώρηση των μετοχών μόνο αν οι άλλοι νυν μέτοχοι αρνηθούν να αγοράσουν το μερίδιό του: αυτή είναι η πολυμετοχική συμφωνία. Το τελευταίο που ήθελε ο Τζίγκερ προφανώς ήταν να πέσει πάλι στην ανάγκη να παρακαλάει τους άλλους. Ειδικά έπειτα από τα σκληρά λόγια που έχουν ειπωθεί, δεν είναι εύκολο.
Εξελίξεις
Προσέξτε αυτή τη λεπτομέρεια, γιατί είναι το κλειδί των μελλοντικών εξελίξεων. Κάθε μέτοχος του ΠΑΟ είναι δεσμευμένος, ότι για να πουλήσει ή να παραχωρήσει μετοχές πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων: γι' αυτό και η χθεσινή ανακοίνωση αποχώρησης, επί της ουσίας, δεν είναι καμιά συγκλονιστική εξέλιξη παρά τα όσα θα διαβάσετε δεξιά κι αριστερά σήμερα. Εξέλιξη ουσιαστική θα ήταν να εμφανιζόταν ένας αγοραστής ή να μαθαίναμε ότι οι μέτοχοι συναντήθηκαν και ανέθεσαν στη Χ εταιρεία να βρει αγοραστή: αυτό μάλιστα. Θυμίζω ότι ανάθεση ανεύρεσης αγοραστή έχουν κάνει για την ΚΑΕ σε αμερικανική εταιρεία οι πολύ πιο μεθοδικοί αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Εξέλιξη επίσης θα ήταν να παραιτούνταν σήμερα όλοι οι άνθρωποι του Τζίγκερ στο Δ.Σ., δηλαδή και οι έξι που τοποθέτησε ο ίδιος (στα πλαίσια του λειτουργώ ως 30%) και οι υπόλοιποι που διάλεξε ο Δημήτρης Γόντικας, που ως άνθρωπος του Βαρδινογιάννη λογαριάζεται και σωστά. Σε αυτή και μόνο την περίπτωση θα καταγραφόταν κάτι καινούργιο: η ανάγκη ύπαρξης μιας νέας διοίκησης χωρίς ανθρώπους που θα εκπροσωπούσαν το 54% του Τζίγκερ θα μας επέτρεπε να δούμε ποια θα ήταν η στάση όλων έτσι και η ομάδα οδηγούνταν στο πρωτοδικείο.
Αλλαγές
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές και παραιτήσεις στο Δ.Σ. όλη η χθεσινή συνέντευξη Τύπου είναι μία ακόμα επικοινωνιακή παράσταση. Αν όλοι μείνουν στις θέσεις τους, τι άλλαξε στον ΠΑΟ; Τίποτα! Ο Τζίγκερ εξακολουθεί να έχει το 54%, να μη βάζει χρήματα σε επόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά να ελέγχει το Δ.Σ. Επίσης, το ότι ήθελε να φύγει μας το έχει πει από πέρυσι: όλο φεύγει κι όλο εδώ είναι! Μιλάμε για ένα μεγαλομέτοχο που ουσιαστικά πρόεδρος του ΠΑΟ δεν υπήρξε ποτέ: μέσω φίλων και γνωστών διοικούσε κι έτσι έκανε κι όταν είχε το 89% των μετοχών κι όταν λειτουργούσε ως 30%. Απλώς τον κάποτε Φιλιππίδη τον λένε σήμερα Γόντικα, τον Λιβαθηνό τον λένε Γιάννη Σαμαρά κι όλοι οι άλλοι που τρέχουν το μαγαζί πίσω από την κουρτίνα (Ζαρμακούπης, Κλωνόπουλος κ.ά.) εξακολουθούν να είναι στις θέσεις τους.
Δύσπιστος
Είμαι δύσπιστος; Ναι. Υπερβάλλω; Μπορεί. Αλλά τα μάτια μου έχουν δει πολλά. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για μένα θα φύγει μόνο όταν τις μετοχές του τις πάρει κάποιος με τον οποίο δεν (θα) έχει απολύτως καμία επιχειρηματική σχέση. Και τότε μπορεί όντως κι εγω να συγκινηθώ, γιατί αληθινά θα μου λείψει.
Φαρσοκωμωδία
Δεν έχει γίνει στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου δικαστικό μπλέξιμο ανάλογο με αυτό που έγινε στην ιστορία του Ηρακλή με τον Αστέρα Τρίπολης. Δεν εξετάζω την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο: αυτό που είναι απίστευτο είναι η διαδικασία.
Προσέξτε τι έχει γίνει: πριν από λίγο καιρό η Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, η γνωστή Εφέσεων, αποφάσισε τον υποβιβασμό του Ηρακλή στη Β' Εθνική. Ο «Γηραιός» ρώτησε την ΕΠΟ αν υπάρχει άλλο όργανο στο οποίο μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του. Η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, διά εγγράφου του κ. Κουρίδη, του απάντησε αρμοδίως ότι μπορεί να απευθυνθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο είναι το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της Ελλάδος. Αυτό το δικαστήριο ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι υπάρχει –φυσικά κανείς μας δεν ήξερε ότι είναι κι ένα είδος Αρειου Πάγου των Αθλητικών!
Πάμε παρακάτω. Ο Ηρακλής προσέφυγε σε αυτό και κέρδισε. Τι κέρδισε; Τίποτα το ουσιαστικό. Κέρδισε απλώς να ξαναδεί την περίπτωσή του η Εφέσεων: κατά το Διαιτητικό Δικαστήριο η απόφασή της ήταν λάθος. Χθες η Επιτροπή Εφέσεων, ένα δηλαδή κατώτερο δικαστήριο (!), αποφάνθηκε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο, το ανώτερο δηλαδή κατά τη νομική επιτροπή δικαστήριο, δεν έχει καμία αρμοδιότητα! Τέτοια φαρσοκωμωδία χρειάζεται πραγματικά πολλή έμπνευση για να τη σκηνοθετήσεις.
Τώρα θα παίξει ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά ο Ανδρέας Παντελή μπορεί να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια: οι δικηγόροι του του λένε ότι τυπικά δεν είναι ακόμα ιδιοκτήτης του Ηρακλή, άρα θα είναι δύσκολο η ομάδα του να υποστεί κυρώσεις. Την ίδια στιγμή κάποια ερώτηση στο Δ.Σ. της ΕΠΟ θα πρέπει να κάνει και η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Τουλάχιστον να μάθουμε ποιο δικαστήριο έχει αρμοδιότητα και πότε ο Πιλάβιος θα ζητήσει τις παραιτήσεις των υπευθύνων γι' αυτό το μπλέξιμο.
Κύριος πρέσβης
Επειδή λοιπόν έφυγε (;) ο Τζίγκερ και ποσώς πρέπει να τον ενδιαφέρει τι γράφεται από εδώ και πέρα γι' αυτόν, τον ΠΑΟ, το ελληνικό ποδόσφαιρο κ.λπ., θα σας πω ποιας εταιρείας την πόρτα είχαν χτυπήσει άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τον εκπροσωπούν: πρόκειται για την Qatar Sports Investment, δηλαδή την εταιρεία που αγόρασε την Παρί Σεν Ζερμέν. Κάποιοι καλά πληροφορημένοι ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι άνθρωποι έκαναν και ραντεβού στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια» τον Ιούλιο με τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί. Το γνωστό ξενοδοχείο είναι έδρα του πρέσβη του Κατάρ στην Αθήνα. (Ανταλλάχθηκαν σίγουρα mail. Για μερικά πολύ σημαντικά
χρησιμοποιήθηκαν και σούπερ ήρωες, όπως ο Σούπερ Γκούφι).
Αντώνης Καρπετόπουλος
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου