7.000 υπογραφές για να υλοποιηθεί μια ξένη επένδυση

Απίστευτό κι όμως Ελληνικό! Εχθρικό το κλίμα για την έλευση κεφαλαίων από το εξωτερικό εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. 119η ανάμεσα σε 141 χώρες η Ελλάδα.

Επιδεινώνεται συνεχώς το επενδυτικό κλίμα στης χώρα μας καθώς συνεχίζεται το εχθρικό κλίμα για είσοδο νέων κεφαλαίων και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της έκθεσης World Investment Report 2011 του ΟΗΕ, η επίδοση της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής Ξένων Άμεσων Επενδύσεων είναι το λιγότερο ανεπαρκής καθώς απουσιάζει ένα σταθερό και ξεκάθαρο θεσμικό επενδυτικό πλαίσιο.

Κατάταξη

Σε σύνολο 141 χωρών η Ελλάδα βρέθηκε το 2010 στην 119η θέση, με την εισροή ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό να υποχωρεί κατά 10% και να διαμορφώνεται στα 2,188 δις. δολάρια (4,9% του ΑΕΠ), σε σχέση με 2,436 δις. δολάρια το 2009. Το απόθεμα εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχούσε στο 11,1% του ΑΕΠ σε σχέση με 13,8% το 2009, αίσθητα χαμηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε. (42,4% το 2010). Είναι χαρακτηριστικό ότι για να υλοποιηθούν μεγάλα projects δισεκατομμυρίων ευρώ χρειάζονται οι υπογραφές δημόσιων λειτουργών που φτάνουν ακόμη και τον εξωφρενικό αριθμό των 7.000.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ξεκάθαρα της αποτυχία της κυβέρνησης στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ώρα μάλιστα που οι Ξένες 'Αμεσες Επενδύσεις στην Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2011 διπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αφού από 3,22 δις. δολάρια αυξήθηκαν στα 6,2 δις. δολάρια ενώ τον Ιούνιο κατέγραψαν άνοδο 55,5% αγγίζοντας τα 826 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Zafer Caglayan, το 2011 οι Ξένες 'Αμεσες Επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δις. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί επίσεις ότι ακόμα και οι ελάχιστες επενδύσεις που γίνονται στην χώρα μας δεν αποτελούν τόσο παραγωγικές επενδύσεις όσο αυξήσεις κεφαλαίων.

Επιλογές

Οι ξένοι, μάλιστα, προτιμούν την Ελλάδα για επενδύσεις σε χρεόγραφα και μετοχές, αλλά όχι για επενδύσεις που ενισχύουν την παραγωγική βάση, τις υποδομές και την απασχόληση.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά, αντιθέτως, κάνει ότι μπορεί για να τις διώξει πετώντας κατ' αυτό τον τρόπο δισεκατομμύρια ευρώ και ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας.  (f) 



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+