Ολονυκτία απόψε τα μεγάλα κεφάλια της πατρίδας μας, τον κλάψανε το μακαρίτη... Διαβάστε τα αποτελέσματα, αναλυτικά

Συμφωνία σε όλα πλην της απαίτησης της τρόικας για μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων προέκυψε μετά από οκτώ ώρες σύσκεψης ανάμεσα στον Λ. Παπαδήμο, τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Μαξίμου «ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ... Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις» προαναγγέλλοντας σχεδόν την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
Επί της ουσίας, η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε μετά τη μία το πρωί ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο (τον εξουσιοδότησαν οι δύο αρχηγοί) με τα στελέχη της τρόικας είχαν ως μοναδικό αντικείμενο να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν 300 εκ. ευρώ για τα οποία μέχρι εκείνη την ώρα και μετά από οκτώ ώρες σύσκεψης στο Μαξίμου ανάμεσα στον Λουκάς Παπαδήμο και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, δεν είχε βρεθεί λύση.
Τη συμφωνία των Πολιτικών Αρχηγών «σε όλα τα σημεία του προγράμματος πλην ενός που απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα» ανακοίνωσε μετά το τέλος της σύσκεψης. Πληροφορίες συγκλίνουσες από Μαξίμου, Συγγρού και Ιπποκράτους ανέφεραν ότι: ο μεν πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς έθεσε επιτακτικά το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων να ξεκινά από το πλαφόν των 300 ευρώ και πάνω. Η θέση αυτή του κ. Σαμαρά προκάλεσε την απαίτηση της τρόικας – προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 300 εκ. ευρώ – να επεκταθεί η μείωση που είχε προαποφασιστεί για τις κύριε συντάξεις πέραν των ευγενών ταμείων. Σε αυτήν την εξέλιξη όμως φέρεται να αντέδρασε ο Γ. Παπανδρέου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτη, να λέει μετά το τέλος της σύσκεψης στους δημοσιογράφους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα.
Αυτή η εμπλοκή ανάγκασε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Γιούνγκερ και Μπαρόζο καθώς οι δύο αρχηγοί (ο Γ. Καρατζαφερης απείχε της διαπραγμάτευσης από την πρώτη κιόλας ώρα της σύσκεψης) για να βρεθεί η χρυσή τομή. Μέχρι που τελείωσε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς – οι συνεργάτες τους επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία ήταν σχεδόν κλεισμένη και ότι το θέμα των 300 εκ. ευρώ δε θα μπορούσε να την τινάξει στον αέρα – εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό να ξανασυναντηθεί με την τρόικα μέχρι να βρεθεί λύση και να τους ανακοινώσει. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ. Παπαδήμο, είχε όμως ήδη αποκλειστεί αυτή η σύσκεψη να γίνει σήμερα το πρωί.

«Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα και αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα, έχει να κάνει με τις συντάξεις»| δήλωσε προσερχόμενος στη Συγγρού ο Α. Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή του τη θέση διαφορετικά «η θέση αυτή είναι εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει να έχει κανείς σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου» είπε ο κ. Σαμαράς και διευκρίνισε ότι επιμένει για το σύνολο των συντάξεων και όχι μόνο για τις επικουρικές.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές - και ενώ ήδη είχε δημιουργηθεί κλίμα ότι το θέμα της κάλυψης των 300 εκ. ευρώ δεν ήταν μείζον αλλά αποτέλεσε και κομμάτι της επικοινωνιακής διαχείρισης της χθεσινής συμφωνίας - ήταν σε εξέλιξη η νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Παπαδήμο επί αυτού του θέματος με το Μαξίμου να υποστηρίζει ότι “αυτή η συζήτηση γίνεται αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup» η οποία ξεκινά νωρίς το μεσημέρι με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου και υπουργού της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.

06:05 «Υπάρχουν ακόμη ζητήματα για διευκρίνιση μέχρι το Eurogorup», δήλωσε μετά την ολονύχτια διαπραγμάτευση με την τρόικα ο υπουργός οικονομικών. Σε λίγες ώρες αναχωρεί για Βρυξέλλες.

3:30 Ο Λ.Παπαδήμος συνέχισε την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία τουλάχιστον τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς.

2:10 Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας σε μία προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για μόλις 300 εκ ευρώ τα οποία είναι το αντιστάθμισμα που ζητά η τρόικα προκειμένου απλώς να είναι μικρότερη η περικοπή των συντάξεων.

01:25 Α. Σαμαράς:«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά.Δίνουμε σκληρή μάχη. Στόχος μας ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω».

01:10 Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ ο Α. Σαμαράς φέρεται να μη δέχεται τη μείωση των επικουρικών συντάξεων κάτω από τα 300 ευρώ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δε δέχεται ως αποτέλεσμα αυτής τα άρνησης η μείωση να προκύψει στις κύριες συντάξεις.

01:03 Η επίσημη ανακοίνωση του του Πρωθυπουργού για την σύσκεψη: « Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.»

00:59 Ώρα μηδέν για την Ελλάδα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν θέμα αλλαγών σε σημεία του κειμένου που παρέλαβαν το πρωί και αυτές διαπραγματεύεται τώρα ο πρωθυπουργός.

00:52 Φεύγουν για τα γραφεία τους οι αρχηγοί των κομμάτων

00:50 Πιθανότατα θα επαναληφθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών καθώς όπως όλα δείχνουν δεν κατέστει δυνατή η συμφωνία επί του κειμένου των μέτρων.Πληροφορίες κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μιλούν για ''εμπλοκή '' στο θέμα των επικουρικών συντάξεων με τον Α.Σαμαρά να επιμένει οτι δεν πρέπει να μειωθούν και τον Γ.Παπανδρέου να επιμένει ότι το θέμα των επικουρικών μπορεί α ανοίξει θέμα κύριων συντάξεων.

00:43: Γ.Καρατζαφέρης: «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Ζητω έγγραφες διαβεβαιώσεις από το νομικό συμβούλιο του κράτους για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Επτά ώρες διαπραγματευόμασταν τις επικουρικές συντάξεις»

00:38 Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά από επτά ώρες

23:00 Οι «κόκκινες γραμμές» καθυστερούν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

21:57 Βαθιά ύφεση προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας της τρόικας

21:33 Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό. Εφ'όσον υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το τελικό κείμενο.

20:55 Διαβάστε όλο το νέο μνημόνιο που συζητούν τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

20:35 Νέα προειδοποίηση από το Βερολίνο.

20:30 Κείμενο παπανδρεϊκών βουλευτών υπέρ της παράτασης της θητείας Παπαδήμου.

20:28 Παρουσία της τρόικας το αυριανό Eurogroup

20:26 IIF: Έκτακτη συνεδρίαση για το «κούρεμα».

20:09 Διακοπή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο Λουκάς Παπαδήμος βγήκε από την αίθουσα της σύσκεψης και αυτή την ώρα επικοινωνεί με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ επί των θεμάτων που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

20:04 Μέτρα-σοκ στο κείμενο της τρόικας. Στην πρέσα μισθοί και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο, επαναφορά της εφεδρείας, κατάργηση μονιμότητας, μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο κείμενο της τρόικας, που βρίσκεται στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

19:49 Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συμμετοχή της στο κούρεμα

19:48 Αντί υπογραφών των Πολιτικών Αρχηγών ζητούν τη δέσμευσή τους και από κάτω μόνο την υπογραφή Παπαδήμου.

19:23 Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το Eurogroup για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκαλεί σύσκεψη με βασικό θέμα την Ελλάδα.

18:08 Economist: Ένα νέο ελληνικό νόμισμα θα προκαλούσε υπερπληθωρισμό. Το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι πρέπει η Ευρωζώνη να βρει τρόπο να αποφευχθεί η έξοδος.

17:59 Tο sms που απασχόλησε σήμερα τα στελέχη της ΝΔ. Τι ανέφερε μήνυμα που έλαβαν στο κινητό τους ο Α. Σαμαράς και στελέχη του κόμματος.

17:37 Η Ιπποκράτους, οι βουλευτές και η κομματική πειθαρχία. Δε θα τεθεί κομματική πειθαρχία αν κορυφαία στελέχη όπως η Λούκα Κατσέλη ή ο Χάρης Καστανίδης αποφασίσουν να ψηφίσουν «όχι» στα μέτρα.

17:34 S&P: H βιωσιμότητα του χρέους θα κρίνει την αξιολόγηση της Ελλάδας

17:15 Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε για να μετάσχει στην σύσκεψη και ο υπ.Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

17:12 Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη στο μέγαρο Μαξίμου και πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν το σύνολο των μέτρων.

17:01 «Καταστροφικό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας πριν από κάποιους μήνες». «Τώρα, ασφαλώς και εύχομαι η Ελλάδα να μην πτωχεύσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

17.00 Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Ο χρόνος σαν εκβιασμός από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις».

16:33 Κομισιόν: Αναμένουμε επιτυχές αποτέλεσμα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

16:10 Παρ' ολίγον ατύχημα λόγω... μετάφρασης.Προς στιγμή δημιουργήθηκε αναταραχή καθώς ο κ. Καρατζαφέρης έθετε μέσω διαρροών μια σειρά προυποθέσεων προκειμένου να τοποθετηθεί επί του κειμένου, ενώ δεν είχε λάβει εγκαίρως την επίσημη μετάφραση.

15:56 «Η τρόικα ζητάει μείωση συντάξεων παντού». Τα μέτρα αυτής της συμφωνίας είναι, ουσιαστικά, το 1/3 των αρχικών αξιώσεων της τρόικας κι αυτό θα φανεί στην πορεία, ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης σε συζήτηση που είχαν με δημοσιογράφους στην Βουλή.

15:52 «Αυτό το έκτρωμα δεν το ψηφίζω». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο ξεκαθάρισε: «Δε φεύγω από την πολιτική, αλλά δεν ψηφίζω και το έκτρωμα!»

15:48 Στις 17:00 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

15:46 Στον έλεγχο της τρόικας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η σχετική απόφαση προβλέπεται από το προσχέδιο της συμφωνίας που έχουν στην κατοχή τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

15:18 «Η Ευρώπη στερείται εργαλείων για να βοηθήσει την Ελλάδα». «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, θα κρίνουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Φ. Σαχινίδης

15:05 «Θα συγκληθεί Eurogroup μόνο αν υπάρξει συμφωνία στην Ελλάδα»

14:33 «Καθυστερεί επίτηδες η Γερμανία τη βοήθεια προς την Ελλάδα». Στόχος του Βερολίνου να επιβάλλει και νέα μέτρα λιτότητας ή να προετοιμάσει τη χρεοκοπία της χώρας, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Τimes.

13:51 Χαμένο στη... μετάφραση το νέο Μνημόνιο. Επίσημη μετάφραση του κειμένου της συμφωνίας ζήτησε το ΛΑΟΣ ενώ αρνείται να υπογράψει χωρίς αυτή καθώς «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος», όπως υποστηρίζει.

13:45 Παράθυρο από το ΠΑΣΟΚ και για νέες περικοπές μέσα στο 2012

13:29 Αγκάθι στη συμφωνία η αξίωση της τρόικας για περικοπή των κύριων συντάξεων

13:12 «Δεν είναι τελικό κείμενο, είναι υπό διαπραγμάτευση». Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν την τελευταία λέξη στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο».

13:07 Τι θα αλλάξει σε ΔΕΚΟ, συντάξεις και μισθούς με τα νέα μέτρα. Σαφείς δεσμεύσεις ζητούν οι δανειστές μας για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Τι επιθυμούν να προβλέπεται σε περίπτωση που έσοδα ή δαπάνες πέσουν έξω.

12:20 «Κανείς δε θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ». Απαντώντας σε Ελληνίδα φοιτήτρια στο πλαίσιο εκδήλωσης σε πανεπιστήμιο, η Ά. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

12:07 Και νέα αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

11:47 Νέα αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

11:43 «Να βγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη για να σωθεί το ευρώ». Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς τη Γερμανία παρά χωρίς την Ελλάδα ή την Πορτογαλία.

10:50 Το... χαλασμένο τηλέφωνο στην Κομισιόν για την Ελλάδα

10:22 Σύσκεψη αυτήν την ώρα στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

09:55 Στα χέρια των κομμάτων το κείμενο της τρόικας

09:26 Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. υπό τον Α. Σαμαρά

08:40 «Η Ελλάδα χάνει την προθεσμία για το δάνειο»

08:34 Κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δέχτηκε και η ΕΚΤ

07:31 Σκληρή διαπραγμάτευση για νέο μαχαίρι στις δαπάνες

07:24 Πρόωρο αντάρτικο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

06:54 Αν πειστούν οι αρχηγοί, θα πρέπει να πείσουν και τους βουλευτές



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+