Το ξανασκέφτονται για το ευρώ οι νεοεισελθέντες

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Ε.Ε., εξαιρετικά ανήσυχες είναι οι 7 χώρες που εντάχθηκαν...
στην ΕΕ μεταξύ 2004 και 2007 σχετικά με την υποχρέωση υιοθέτησης του ευρώ σύμφωνα με τους όρους ένταξής τους και να διεξάγουν δημοψηφίσματα για να αλλάξουν τις συνθήκες προχώρησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία φαίνεται να τονίζουν ότι η ευρωζώνη που σκέφτηκαν κάποτε να γίνουν μέρος της στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, ίσως καταλήξει να είναι μια διαφορετική ένωση, που θα συνεπάγεται πολύ στενότερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική σύγκλιση, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Να σημειωθεί ότι όλα τα νέα μέλη της ΕΕ που εντάχθηκαν κατά το πέμπτο κύμα διεύρυνσης (2004-2007) είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το ευρώ σύμφωνα με τους όρους των συνθηκών προσχώρησης, ενώ από αυτές Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος και Εσθονία έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωζώνη. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι ότι χώρες που εντάχθηκαν στο προηγούμενο κύμα διεύρυνσης δεν υποχρεούνται να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα

«Όλα αυτά τα 7 κράτη συμφωνούν ότι μια αλλαγή στο νομικό status της ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει τις προϋποθέσεις των συνθηκών προσχώρησης» οι οποίες «θα μπορούσαν να τα αναγκάσουν να προσφύγουν σε νέα δημοψηφίσματα» για το ευρώ, τόνισε διπλωματική πηγή κοντά στις συνομιλίες.

Οι «7» ζητούν επίσης τα κράτη που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη και θέλουν να ενταχθούν σε αυτή, να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις συνομιλίες «για τις πιθανές μεταρρυθμίσεις» της ευρωζλωνης. Οι συζητήσεις συνήθως, μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης είναι κεκλεισμένων των θυρών για τρίτους.

«Είναι λογικό οι χώρες που σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το ευρώ να συμμετέχουν στις συναντήσεις της 555ευρωζώνης», είπε ο πολωνός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Mikolaj Dowgielewicz.

Πριν την κρίση της ευρωζώνης, διάφορα νέα μέλη που ήταν κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για την ένταξη στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, έθεσαν φιλόδοξα σχέδια για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στο ενιαίο νόμισμα.

Πιο πρόσφατα, διάφοροι πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα τους «έβαλε στο ράφι» τα σχέδια για πρόωρη ένταξη στην ευρωζώνη, μέχρι να γίνει σαφές τι μέλλον πρέπει να αναμένεται για το κοινό νόμισμα.

Θυμίζουμε τέλος ότι τον περασμένο Απρίλιο η Ουγγαρία άφησε να εννοηθεί ότι θα υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης από την ευρωζώνη. Πιο πρόσφατα, η ευρωσκεπτικιστής Τσέχος πρόεδρος Václav Klaus τόνισε ότι η ευρωζώνη με την παρούσα μορφή της αποτελεί μια «αποτυχία» και ότι η χώρα του θα πρέπει να έχει μόνιμη εξαίρεση από την υποχρέωση υιοθέτησης του ευρώ.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+