Ανακύκλωση στη καθαριότητα κι εκσυγχρονισμός δομών

του Αθανάσιου Παππά*
Βασική προϋπόθεση για ουσιαστική προώθηση της ανακύκλωσης είναι η συνέργεια όλων των υπηρεσιακών δομών και ενοποιημένη λειτουργία του σαρώματος, της αποκομιδής και της ανακύκλωσης.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και η μεγιστοποίηση ποσοτήτων για ανακύκλωση.

Στην ανακύκλωση έχουμε το πρώτο δίκτυο, με 700 κάδους τοποθετημένους και υπολογίζουμε μέχρι τα τέλη του έτους να εξυπηρετήσουμε ολόκληρο το Δήμο, με 5.000 κάδους.

Στον τομέα της επισκευής μηχανολογικού εξοπλισμού και απορριμματοφόρων, προχωρούμε στη διενέργεια διαγωνισμού για επισκευές σε εξωτερικά συνεργεία, στην προμήθεια απαραίτητων υλικών και αναλωσίμων, ενώ η δημιουργία ειδικής Εποπτείας για τη ευταξία & καθαρισμό δημοσίων χώρων, πινακίδων, σηματοδοτών, ΚΑΦΑΟ αποδίδει ήδη και συμβάλει στην βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Καθαριότητας με τη συνεργασία των δημοτικών κοινοτήτων για όλους τους δημόσιους χώρους, για εστίες ρύπανσης και οικόπεδα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την εικόνα της γειτονιάς κι οι καμπάνιες καθαριότητας στη γειτονιά είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Υπολογίζουμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στις δομές του δήμου. Πτυχές στη προσπάθεια αυτή αποτελούν:
-Η έρευνα και υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης στόλου και διαχείρισης οχημάτων για εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό λειτουργιών.
-Η βελτίωση των σημείων για τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης και η αναχωροθέτηση των κάδων καθαριότητας.
-κατασκευή αποτμήσεων σε επιλεγμένα σημεία
-διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό και σήμανση των θέσεων κάδων ώστε να ενταχθούν λειτουργικά και αισθητικά, ως στοιχείο αστικού εξοπλισμού στις λειτουργίες της πόλης.
-Η δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης αιτημάτων, προτάσεων, παρεμβάσεων πολιτών.(δημιουργία βάσης δεδομένων,καταγραφή αιτημάτων και χρέωση στις υπηρεσίες, μηχανισμός επιβεβαίωσης της υλοποίησης)
-Η δημιουργία ενιαίας βάσης προσβάσιμης σε όλους με τα ποσοτικά στοιχεία αποκομιδής, ανακύκλωσης , ογκωδών,στοιχεία από παρεμβάσεις Εποπτειών για την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας
-Η επανεξέταση και Τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού Καθαριότητας ώστε να καταστεί άμεσα υλοποιήσιμος και λειτουργικός, προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις.
-Η καταγραφή – αξιολόγηση υφιστάμενου συστήματος αποκομιδής (χωροταξικός σχεδιασμός – δρομολόγια- μηχανολογικός εξοπλισμός – κατανομή Ε/Τ Προσωπικού – βελτιώσεις και πολιτικές για αποκομιδή και ανακύκλωση) δια μέσου μιας μελετητικής/ ερευνητικής διαδικασίας.

*αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκηςhttp://spnews.gr/



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+