Νέα υποβάθμιση μας ετοιμάζει η Fitch

Νέα προειδοποίηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ανακοίνωσε η Fitch, καθώς θεωρεί ότι οι αποφάσεις της ΕΕ για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 εντείνει βραχυπρόθεσμα τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους...

 ιδιώτες που κατέχουν κρατικά ομόλογα.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά σε νέα αξιολόγηση του ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωπεριφέρειας. "Παρά το γεγονός ότι το ESM... αποτελεί μακροπρόθεσμα βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρατικής χρεωκοπίας", ανέφερε η Fitch.

Πρόσθεσε επίσης ότι μόνο η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα διασφαλίσουν την φερεγγυότητα των χωρών αυτών. "Όσο αμφισβητείται η φερεγγυότητα των χωρών της ευρωπεριφέρειας, η εισαγωγή του ESM από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμώμενου πιστωτή... εν δυνάμει επιτείνει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών", είπε ο οίκος.

"Επομένως, η Σύνοδος Κορυφής δεν βελτίωσε τις προοπτικές των κρατών της ευρωπεριφέρειας να διασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις αγορές σε ευνοϊκούς όρους. Αυτό ασκεί πίεση στην αξιολόγηση της Ελλάδας, βραχυ-μεσοπρόθεσμα".

Υποστηρίζει τέλος ότι η αναβολή μέχρι τον Ιούνιο της απόφασης για το πώς θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από τα 255 δισ. ευρώ σε 440 δισ. ευρώ είναι "απογοητευτική".

Πηγή: www.newscode.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+