Στο "κόκκινο" η Ευρυτανία σε περίπτωση σεισμού

Ένας ισχυρός σεισμός θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες -σε ζωές ή τραυματισμούς σε κατοίκους της Ευρυτανίας.


Προ των ευθυνών τους οι τοπικοί άρχοντες.
Nωπές ακόμα οι μνήμες μας απο τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία και τις εικόνες με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Σε ποια περιοχή όμως της Ελλάδας ένας ισχυρός σεισμός θα άφηνε βαθύτερα ίχνη; Ποιος νομός θα μετρούσε σημαντικότερες απώλειες στους ανθρώπους του και στις υποδομές του;
Με πρώτη την Ευρυτανία, και να ακολουθούν η Σάμος, η Φωκίδα και το Αγιο Ορος, λέει πολυετής μελέτη του ΤΕΕ, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά των κτιρίων στις περιοχές αυτές με τη σεισμικότητα και τα εδάφη τους. Μια ισχυρή επίσκεψη του Εγκέλαδου θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για τους κατοίκους και των νομών Κυκλάδων, Αρκαδίας, Λευκάδας και Λακωνίας, ενώ οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι είναι πιο «ανθεκτικοί» και η ζωή θα διαταρασσόταν δυσκολότερα.
Ποιο είναι το μήνυμα που βγαίνει από τη μελέτη;
«Οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία και να ενισχύουν προσεισμικά τουλάχιστον ένα δημόσιο κτίριο ανά τετραετία», λένε οι ειδικοί και τονίζουν την ευεργετική επίδραση που θα έχει η κίνηση αυτή όχι μόνο στην περίπτωση ενος καταστροφικού σεισμού, αλλά και στην εκπαίδευση των πολιτών απέναντι στο φαινόμενο και τις συνέπειές του.
Κτίρια και σεισμικότητα
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην Καθημερινή ,το Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ) ξεκίνησε περίπου πριν από μια δεκαετία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και σήμερα ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του. Το πρόγραμμα μελέτησε την ταυτότητα των κτιρίων και χαρτογράφησε όλη τη χώρα ανάλογα με τον κίνδυνο που κρίνει ότι θα αντιμετωπίσει η κάθε περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, συσχετίζοντας χαρακτηριστικά των κτισμάτων της (όπως τα υλικά, το ύψος και η ηλικία) με τη σεισμικότητα και τα είδη των εδαφών. Σύμφωνα με τους χάρτες του ΕΠΑΝΤΥΚ, ένας ισχυρός σεισμός θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες -σε ζωές ή τραυματισμούς, απώλειες οικοσκευής, κόστος επισκευών και προσωρινής μεταστέγασης- στον κάτοικο της Ευρυτανίας και του Αγιου Ορους, της Σάμου και της Φωκίδας, ενώ ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λακωνία. Αντίθετα τις μικρότερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΕ, η Κορινθία, η Δράμα, τα Δωδεκάνησα, ο Πειραιάς, η Βοιωτία, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+