Σχετικά με τα χαμάμ στην Αθήνα...

Αγαπητοί φίλοι του τρομακτικό, σχετικά με την ανάρτηση, http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_1806.html#more, θα ήθελα να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα έτσι ώστε να είμαστε αντικειμενικοί και ιστορικά ακριβείς.
 Λέτε στην ανάρτηση,
‘’Ένα από τα στοιχεία της παράδοσης της ανατολής φαίνεται πως τελευταία έχει πέραση και στον δυτικό κόσμο’’
Τα λουτρά ή Χαμάμ σε ΚΑΜΙΆ περίπτωση δεν είναι παράδοση της Ανατολής αλλά αρχαία Ελληνική, Ρωμαϊκή στη συνέχεια και Βυζαντινή κατόπιν.
Ακόμη και η τουρκική/αραβική λέξη Χαμάμ είναι αμιγώς Ελληνική :
- Χαμάμ έκ τού χαμαί η χαμό, - εξ ου και χάμω - . Τά άρχαία Ελληνικά βαλανεία και ακολούθως οι Ρωμαικές θέρμες οι οποίες ‘’έθερμαίνοντο χαμαί’’, με ύποκαυστήρες δαπέδου. Τά λουτρά ονομάσθηκαν τουρκικά άπό τούς πρώτους Άγγλους έπισκέπτες της Κων/λεως μετά την Άλωση – , οπότε όπως καταλαβαίνετε, δεν ξεκίνησαν απο τους Ανατολίτες αλλά είναι υιοθεσία μιας αρχαίας Ελληνικής συνήθειας, που έφτασε σήμερα να αναφέρεται σαν ανατολίτικη ,λόγω άγνοιας.
Διαβάστε επίσης τι λέει και η ιστοσελίδα http://www.islamfriends.gr/turkish_baths.asp για τα λουτρά/χαμάμ, σχετικά. Κάποιο απόσπασμα του κειμένου : ‘’ Κατά την αναγέννηση οι Ευρωπαίοι ταξιδευτές εντυπωσιάστηκαν τόσο από τα λουτρά και γενικά την καθαριότητα των ανθρώπων, που στην επιστροφή τους στη Δύση έχτισαν τα δικά τους. Έτσι έγιναν τα «Τούρκικα Λουτρά» της Ευρώπης και οι «Τούρκικες πετσέτες». Όπως τόσα άλλα της κλασσικής κουλτούρας που πέθαναν στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, ήταν στα χέρια του Μουσουλμανικού κόσμου να διατηρήσει και να ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ στη δύση επιτεύγματα της κλασσικής αρχαιότητας.’’
Οπότε αντιλαμβανόμαστε, ότι οι Ευρωπαίοι – ειδικότερα οι βόρειοι – δεν είχαν καλές σχέσεις με το πλύσιμο και το νερό, πριν τη βιομηχανική επανάσταση, που επιτέλους με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και την αντιγραφή επιτευγμάτων απο τους αρχαίους Έλληνες, και στη συνέχεια, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και μουσουλμάνους, στην υδραυλική, αποχέτευση, υδροδότηση μπόρεσαν να ξεφύγουν απο την απλυσιά αιώνων, οι σημερινοί ‘’πολιτισμένοι’’ .
Αυτά, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους..

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+