Η δημιουργία νέου Εφετείου στη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Λευκάδα

Του Γιώργου Μπούρχα Δικηγόρου
Ο Δικηγόρος Γιώργος Μπούρχας από τη Βόνιτσα με αφορμή την διαμάχη για το Εφετείο φέρνει... στην επιφάνεια πρόταση που είχε διατυπώσει προ 10ετίας – και που είναι και σήμερα επίκαιρη- για ίδρυση Εφετείου Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Λευκάδα ή την Πρέβεζα.
Πριν από μία σχεδόν δεκαετία «αποτόλμησα» και απέστειλα στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη την παρακάτω επιστολή με θέμα την «Δημιουργία νέου... Εφετείου στη δυτική Ελλάδα».
Κύριε Πρόεδρε,
Είναι προφανές ότι η ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών κάθε χώρας προϋποθέτει την ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των διοικητικών, δικαστικών και λοιπών δημοσίων αρχών και υπηρεσιών κάθε χώρας.
Κατόπιν τούτου, δημιουργία νέου Εφετείου στη δυτική Ελλάδα, που να συμβάλει πραγματικά στην ισόρροπη ανάπτυξή της, έχει νόημα μόνον, εφόσον η έδρα του δημιουργηθεί στη Λευκάδα ή στην Πρέβεζα και ορισθούν ως υπαγόμενοι στην εφετειακή περιφέρειά του οι νομοί Λευκάδας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας.
Μια ματιά στο χάρτη της δυτικής Ελλάδας είναι αρκετή νομίζω, προκειμένου να καταδειχθεί η ορθότητα της παραπάνω πρότασης. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν υπέρ αυτής συνηγορεί και η προγραμματιζόμενη κατασκευή του νέου οδικού άξονα της δυτικής Ελλάδας, η ολοκλήρωση της υπόγειας ζεύξης Ακτίου – Πρέβεζας και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο – Βόνιτσας.
Βόνιτσα, 20 Δεκεμβρίου 2001

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ
Από δε το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κοινοποιήθηκε και σε μένα το ακόλουθο από 09-01-2002 έγγραφο του προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο:

Κύριε Υπουργέ,
Σας διαβιβάζουμε την από 19.12.2001 επιστολή του κ. Γιώργου Μπούρχα, που στάλθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας επί του θέματος στο οποίο αναφέρεται και για τις ανάλογες δικές σας ενέργειες.

Η Προϊσταμένη
του Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης
Ευαγγελία Μήτρου

- Ας σημειωθεί, ότι ήδη στη Λευκάδα ολοκληρώνεται η αποπεράτωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο με μια επιπλέον επέκτασή του, θα μπορούσε άνετα να υπερκαλύψει τις ανάγκες του νέου Εφετείου.

- Τα φαινόμενα δε και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται έκτοτε γύρω από την δημιουργία νέου Εφετείου στη δυτική Ελλάδα, έχω τη γνώμη ότι αναδεικνύουν και καταδεικνύουν την αλήθεια ενός ορισμού του συγγραφέα και φιλοσόφου Στέλιου Ράμφου, ότι «ανατολικοί λαοί είναι όλοι εκείνοι, των οποίων η κουλτούρα υποτιμά τη λογική».
http://bonitsapress.blogspot.com

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+