Δασικοί χάρτες: Έχουμε τους πρώτους…

Κι όμως, οι πρώτοι τρεις δασικοί χάρτες της χώρας αναρτήθη­καν! Και αυτό που για όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι αυτο­νόητο... για τη χώρα μας είναι μια μικρή κατάκτηση. Τι κι αν η σύνταξη δασολογίου είναι συνταγματική επιταγή, μέχρι σήμερα ισχυρές δυνάμεις από όλους τους χώρους πίεζαν και είχαν κα­ταφέρει να κυριαρχεί το θολό τοπίο, πεδίον δόξης λαμπρό για καταπατητές και επίδοξους οικοπεδοφάγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την παραμονή της ανάρτη­σης των πρώτων δασικών χαρτών της χώρας σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα, οι πιέσεις και το παρασκήνιο χτύπη­σαν «κόκκινο» με πρωταγωνιστές πρόσωπα που εδώ και χρόνια χτίζουν «οικολογικό» προφίλ αλά καρτ. Ακόμα και την ύστατη στιγμή είχαν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο παζάρι για την αφαίρεση από τον χάρτη περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες, αλλά έχουν αυξημένο κτηματομεσιτικό και οικιστικό ενδιαφέρον. Κάποιοι μάλιστα επικαλούνταν αμφίβολα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πολλοί λένε ότι η Τίνα Μπιρμπίλη θα βρεθεί πάλι στη «σέντρα», αφού σε αυτές τις περιοχές έχουν άμεσο ενδιαφέρον πρόσωπα ισχυρά με άμεση πρόσβαση σε ανώτερα κλιμάκια και μέσα μα­ζικής ενημέρωσης. Η αλήθεια είναι ότι οι δασικοί χάρτες μέχρι να επικυρωθούν θα περάσουν από τα «σαράντα κύματα» χιλιά­δων προσφυγών. Το βασικό, όμως, είναι ότι έγινε το πρώτο βή­μα, γιατί ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+