Χορήγηση αναβολής κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Χορήγηση αναβολής κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας:
Διεκπεραιώνεται μέσω φυσικής παρουσίας στη Στρατολογία ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Αρμόδιος φορέας: ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Ιστοσελίδα: http://www.ermis.gov.gr
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 933/23.07.2002
Προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.
Δικαιολογητικά:
-Πιστοποίηση ή βεβαίωση του οικείου εκπαιδευτικού ή νοσηλευτικού ιδρύματος.
-Αίτηση χορήγησης κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.
Προϋποθέσεις:
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1.Να έχει εγγραφεί σε εκπαιδευτικό ίδρυμα για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή εάν πρόκειται για ιατρική ειδικότητα να έχει εγγραφεί ή να έχει διορισθεί σε εκπαιδευτικό ή νοσηλευτικό ίδρυμα (κλινική, νοσοκομείο, εργαστήριο) το οποίο θα πρέπει να έχει αναγνωριστεί ως ίδρυμα ειδίκευσης των ιατρών από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, εφόσον είναι του εσωτερικού ή από την αρμόδια υπηρεσία του ξένου κράτους, εφόσον είναι του εξωτερικού.
2.Η εγγραφή ή ο διορισμός κατά περίπτωση να έχει πραγματοποιηθεί έως και την ημερομηνία που υποχρεούται να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω λήξης της χρονικής διάρκειας ή διακοπής της προηγούμενης αναβολής κατάταξης.
3.Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του διπλώματος, πτυχίου ή ειδικότητας να μην υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το εικοστό ένατο (29ο) έτος της ηλικίας του αν πρόκειται για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης, το τριακοστό πρώτο (31ο) έτος αν πρόκειται για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος και τριακοστό τρίτο (33ο) αν πρόκειται για ιατρική ειδικότητα (για τον υπολογισμό της ηλικίας στρατολογικά ως ημερομηνία γέννησης του ενδιαφερομένου λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του έτους στα μητρώα αρρένων του οποίου φέρεται γραμμένος).

Διαδικασία:
Ο Πολίτης προσέρχεται στη Στρατολογία ή στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη χορήγηση κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Στα Κ.Ε.Π.:
1 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
2 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
3 : O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
4 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει τη βεβαίωση κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.

Σημειώσεις και επεξηγήσεις:
Σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά έχουν διατυπωθεί σε ξένη, διεθνώς γνωστή γλώσσα, γίνονται δεκτά μόνον αν είναι θεωρημένα για τη γνησιότητά τους και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση.Ως επίσημη μετάφραση νοείται αυτή που έχει γίνει ή έχει επικυρωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από Ελληνική Προξενική Αρχή ή από δικηγόρο (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 53 του Δικηγορικού Κώδικα).
Επίσης γίνονται δεκτά επικυρωμένα αντίγραφα των παραπάνω δικαιολογητικών. Εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά δεν προκύπτουν πλήρη ληξιαρχικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, απαιτείται συμπληρωματικά και φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας ή εφόσον στερείται τέτοιας ταυτότητας, φωτοτυπία των σελίδων του διαβατηρίου.
Τα δικαιολογητικά για την χορήγηση της αναβολής υποβάλλονται από την ημερομηνία απόκτησης των σχετικών προϋποθέσεων έως την ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω λήξης ή διακοπής της νόμιμης παραμονής του έξω από αυτές.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+