Η χορευτική παράδοση και ο πολιτισμός των Ποντίων αντικείμενο έρευνας από Γιαπωνέζα Πανεπιστημιακό

Ψηλά κρατά τη σημαία της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού στην Ιαπωνία η Πτολεμαιδιώτισσα Φωτεινή Σαββαίδου... αναπτύσσοντας μία πολυσχιδή δραστηριότητα με έμφαση στην ανάδειξη των στοιχείων της ποντιακής χορευτικής έκφρασης στην οποία έχουν μυηθεί αρκετοί Ιάπωνες με πρώτη την καθηγήτρια χορού στο πανεπιστήμιο του Τόκυο Ριέκο Κασιράγκι η οποία προετοιμάζει έρευνα για την ιδιαιτερότητα των ποντιακών χορών με στόχο την διάδοση τους στην μακρινή Ασιατική χώρα.

Η τελευταία δραστηριότητα της Φωτεινής Σαββαΐδου καταγράφεται στα τέλη του Φεβρουαρίου όταν και σε συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία στο Τόκυο διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης Ελληνικών χορών με χορογράφο την κ. Κασιράγκι στη διάρκεια της οποίας 15μελές ιαπωνικό συγκρότημα απέδωσε 12 χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας (Πελλοπόνησο, Ήπειρο, Θεσσαλία, Χίο, και Λέσβο). Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν όταν η Φωτεινή μαζί με την Ριέκο ένωσαν τα χέρια τους, απελευθερώνοντας όλη τη δύναμη τους για να χορέψουν 3 ποντιακούς χώρους, το κότσαρι, τη λετσίνα, και την τρυγόνα. Οι 120 θεατές, μεταξύ αυτών η κ. Τσαμαδού σύζυγος του Έλληνα πρέσβη στο Τόκυο και δύο σύμβουλοι της πρεσβείας, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή την προσπάθεια των δύο γυναικών, επιβραβεύοντας την απόδοση τους με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και επιφωνήματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η 3η φορά από το 2009 όπου ποντιακοί χοροί παρουσιάζονται σε ελληνικο-ιαπωνικό ακροατήριο και συγκλονίζουν με την δύναμη, την ένταση, την ιδιαιτερότητα στις κινήσεις, το ρίγος που διαπερνούν από τους χορευτές στους θεατές. Η υπόσχεση που έδωσε η γιαπωνέζα πανεπιστημιακός διαπιστώνοντας την αποδοχή του κοινού ήταν ότι η επίδειξη ελληνικών χορών ήταν μόνο η αρχή επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις και συγκινήσεις για τη συνέχεια. Σε ότι αφορά την ποντιακή χορευτική παράδοση και ευρύτερα τα πολιτιστικά στοιχεία, η Ριέκο Κασιράγκι με την ιδιότητα της «πρέσβειρας των Ποντίων» στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, αναλαμβάνει μέσα στην Άνοιξη, να ερευνήσει και να καταγράψει την ιστορία και τον πολιτισμό με σκοπό τη διάδοση τους στους συμπατριώτες της με τη βοήθεια της Φωτεινής Σαββαΐδου. Να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2009 η κ. Κασιράγκι μαζί με φοιτήτριες του τμήματος του και την Φωτεινή Σαββαΐδου επισκέφθηκαν την Πτολεμαΐδα και επιδόθηκαν στην εκμάθηση ποντιακών χορών με την φροντίδα και επίβλεψη του χοροδίδασκαλου Λάκη Καλομενίδη συμβάλλοντας τα μέγιστα και στην υλοποίηση της τελευταίας εκδήλωσης στο Τόκυο.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η συμπατριώτισσα μας δίδει καθημερινά αγώνα για την διάδοση του ελληνικού πνεύματος και της κουλτούρας μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών με την πιο πρόσφατη τη δημιουργία ιστοσελίδας (www.greeksofjapan.com) όπου Έλληνες που διαμένουν στην Ιαπωνία ενημερώνονται για διάφορες δραστηριότητες ενώ παράλληλα ο ιστότοπος λειτουργεί ως μία online κοινότητα εξυπηρετώντας την επικοινωνία της μεγάλης σε αξία και δράση της εκεί ελληνικής κοινότητας.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+