Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Τρίτης

Η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες και η έκκλησή του προς την Κυβέρνηση για να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και ο...απόηχος της δήλωσης του Αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη για το θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης το αποτέλεσμα της έρευνας υπό την καθοδήγηση του Δρ. Γιώργου Βασιλείου, ομάδας ερευνητών στο Κέιμπριτζ η οποία βρήκε τα αίτια της εμφάνισης της καλπάζουσας μυελοειδούς λευχαιμίας, η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ΙΙ με τον Πάπα Βενέδικτο, οι τοποθετήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ημερίδα του κόμματος για εργατικά θέματα καθώς και θέματα οικονομίας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Τρώμε από τις καταθέσεις» αναφέρει ότι σημαντική μείωση των καταθέσεων κατά 850 εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους δύο μήνες του έτους δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποσύρουν από τα φυλαγμένα για να αντιμετωπίσουν τρέχουσες ανάγκες.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ανοιχτή πρόσκληση Αναστασιάδη προς την κυβέρνηση ‘Ελάτε να μειώσουμε τη θητεία στους 14 μήνες’» και γράφει ότι διάλογο και συνεργασία με την Κυβέρνηση ζήτησε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, σε συνδυασμό με τη μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό. Σε άλλη στήλη γράφει ότι κάθε χρόνο η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας δίδει τις εκθέσεις της στον Πρόεδρο και στους υπουργούς, κάθε χρόνο τη διαβεβαιώνουν για τιμωρία στα σκάνδαλα αλλά δεν ακούγονται οι εισηγήσεις της.

Ο «Πολίτης» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Πόρτα από ΑΠΟΕΛ στον Αναστασιάδη», και γράφει ότι το σωματείο του ΑΠΟΕΛ προσκάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να μιλήσει στο οίκημα του σωματείου για τις εθνικές επετείους αλλά η πρωτοβουλία δεν άρεσε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φιλάθλων και ακυρώθηκε η εκδήλωση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι υπό την καθοδήγηση του Δρ. Γιώργου Βασιλείου, ομάδα ερευνητών στο Κέιμπριτζ βρήκε τα αίτια της εμφάνισης της καλπάζουσας μυελοειδούς λευχαιμίας, δημιουργώντας ελπίδες για ανάπτυξη θεραπείας.

«Η Σημερινή», κάτω από τον κύριο τίτλο «Διζωνικής το ανάγνωσμα με εμπλοκή όλων των πολιτικών δυνάμεων», γράφει ότι πλήρη ‘εμπλοκή’ προκαλεί στο εσωτερικό μέτωπο το θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που από το πρωί της Παρασκευής, με την πανηγυρική ομιλία του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη, αποτελεί το επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης όσον αφορά τουλάχιστον στο Κυπριακό. Σε άλλη στήλη γράφει ότι διαβεβαιώσεις από τον Πάπα Βενέδικτο ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για τερματισμό της καταστροφής των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα πήρε στο Βατικανό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Υπεράσπιση των εργατικών κεκτημένων» και γράφει ότι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ και την Κυβέρνηση Χριστόφια και στον ευρωπαϊκό χώρο είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σε ημερίδα του κόμματος και της Ομάδας της Αριστεράς στην Ευρώπη. Προβάλλει αλλού ότι στην ολομέλεια της Βουλής οδηγείται στην επόμενη συνεδρία το νομοσχέδιο για αποζημιώσεις των υπαλλήλων της Eurocypria ύψους 7,2 εκ. ευρώ.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο «ΔΗΣΥ-μειώστε τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας» γράφει ότι η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να μετατραπεί σε ημιεπαγγελματικό στρατό και η θητεία θα πρέπει να μειωθεί από 24 σε 14 μήνες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Ν. Αναστασιάδης. Αλλού αναφέρει ότι πέραν των δύο τρίτων των νέων ψηφοφόρων δεν ενδιαφέρονται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Η τελευταία ημέρα εγγραφής στους καταλόγους είναι η 2 Απριλίου. Μόνο 10,000 από τους 34,000 νέους ψηφοφόρους έχουν μέχρι στιγμή εγγραφεί στους καταλόγους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+