Ανακοίνωση για την σύσταση ενιαίου επιμελητήριου από τον Σύλλογο Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Είναι δυσάρεστο σε όλους μας η πρώτη ανακοίνωση του νεοσύστατου συλλόγου Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να έχει...
καταγγελτικό χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως, το σχέδιο Π.Δ. που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον κύριο Πανάρετο, και αφορά στο πλαίσιο που διέπει το νέο Ενιαίο Επιμελητηριακό Φορέα μηχανικών (διευρυμένο ΤΕΕ) δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου -όπως αυτό δημοσιεύτηκε και τέθηκε προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα του κυρίου Υφυπουργού- διαπιστώσαμε σωρία αρνητικών διατάξεων για το κλάδο μας που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το κείμενο αυτό εξυπηρετεί συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα και σκοπούς.

Καταρχήν θεωρούμε απαράδεκτο – αντιεπιστημονικό και παράνομο το διαχωρισμό των πτυχιούχων της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε πτυχιούχους πριν και μετά το Ν.2916/2001. Όπως θα γνωρίζετε, ο Ν.2916/2001 δεν δημιούργησε, ούτε επανιδρύει «νέα» Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπετε σε καμιά διάταξη. Με τον Ν.2916/2001 ο νομοθέτης αποσαφηνίζει τον ανώτατο χαρακτήρα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και εναρμονίζει τη δομή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 παρ. 1α αναφέρεται χαρακτηριστικά : "Η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελείται από δυο παράλληλους τομείς α) Πανεπιστημιακό, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την σχολή καλών Τεχνών και β) τον τεχνολογικό τομέα ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα". Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κινείτε και ο Ν.3549/2007 τον οποίο επίσης αγνοήσατε.

Σας θυμίζουμε επίσης ο Ν. 2916/2001 άρθρο 6 παρ. 6β ορίζει ξεκάθαρα ότι δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ πτυχιούχων ΤΕΙ πριν και μετά την ψήφισή του. Ως εκ τούτου αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν κύριε Υφυπουργέ, να θέσατε προς διαβούλευση ένα ασαφές κείμενο που αγνοεί την κείμενη νομοθεσία παραβλέπει τις διατάξεις του Νόμου και αγνοεί επιδεικτικά την ισοτιμία των πτυχίων και των ιδρυμάτων η οποία προκύπτει, πέραν των άλλων, και από πλήθος βεβαιώσεων και αποφάσεων του Υπουργείου σας και των αρμοδίων Οργάνων του (θυμίζουμε την ισοτιμία των ΤΕΙ με τα Γερμανικά Fachochschule κοκ).

Νομίζουμε ότι και ο πιο αδαής μπορεί να κατανοήσει ότι ο "παράλληλος τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης" που αναφέρει ο νομοθέτης σημαίνει πως τα Ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) λειτουργούν ισότιμα και όχι ως διαβαθμισμένα ιδρύματα. Αναρωτιόμαστε επίσης πως είναι δυνατόν να παρέχεται ο τίτλος μηχανικού σε απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών, Πανεπιστημίων και κολλεγίων και να εξαιρούνται προκλητικά οι απόφοιτοι ΤΕΙ όταν το πτυχίο των τελευταίων αποτελεί πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών (bachelor).

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτα και εκ του πονηρού τα σενάρια περί ένταξης στη βαθμίδα του μηχανικού των αποφοίτων Τ.Ε.Ι με διαφορετικούς όρους από αυτούς που ισχύουν για τους πτυχιούχους ισοτιμών σχολών, ξένων πανεπιστημίων και των παραρτημάτων τους. Είναι απαράδεκτο μετά από 4 έτη σπουδών στα δημόσια Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας μας να απαιτούνται πρόσθετες μεταπτυχιακές σπουδές και 3 χρόνια «πιστοποιημένης» επαγγελματικής προϋπηρεσίας ή και διδακτορικό δίπλωμα προκειμένου οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. να αποκτήσουν τον αυτονόητο επαγγελματικό τίτλο από τον ενιαίο επιμελητηριακό φορέα.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε πως το σχέδιο που αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου ενιαίου επιμελητηριακού φορέα μηχανικών, είναι ασαφές, απαράδεκτο, δεν μας καλύπτει και ζητούμε την απόσυρσή του. Σας θυμίζουμε τέλος πως παρά τη μακρά διαβούλευση και τις προφορικές σας δεσμεύσεις, ακόμα δεν έχετε κάνει τίποτα για τα εκκρεμή επ. δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ όπως προβλέπει ο Ν. 1404/83.

Για όλα τα παραπάνω ως σύλλογος Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε.) προτείνουμε :

Τη δημιουργία Ενιαίου Επιμελητηριακού φορέα μηχανικών που θα απευθύνεται σε όλους τους μηχανικούς της Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς διακρίσεις και στο οποίο θα είναι ξεκάθαρος ο τρόπος και η δομή λειτουργίας του νέου αυτού φορέα.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε.
www.symate.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+