Αμφιβολίες Βρυξελλών αν η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ με στόχο να τονώσουν την αξιοπιστία της Ελλάδας και να αναδείξουν τον καθοριστικό παράγοντα της ευρωπαϊκής παρέμβασης σύμφωνα με δημοσίευμα στο...

 «ΒΗΜΑ».
Ο λόγος της επίσκεψης έγκειται και στην ανησυχία στελεχών των Βρυξελλών για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της.

Όπως αναφέρει το “BHMA” δύο είναι οι βασικοί λόγοι που στις Βρυξέλλες αμφιβάλουν για την δυνατότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες:
- o πρώτος λόγος αφορά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις
- ο δεύτερος αφορά την ικανότητα της κρατικής μηχανής να τις εφαρμόσει στην πράξη.

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, αναλυτής του πολύ σοβαρού «think tank» των Βρυξελλών Εuropean Ρolicy Center, αναφέρει ότι : ««Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις το 2012 η ΕΕ θα μπορούσε να λάβει νέες αποφάσεις για τη διευκόλυνση της Ελλάδας. Και αυτό διότι κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες σε ελληνικά χρεόγραφα»

Κατά τον ελληνογερμανό αναλυτή η νέα επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα θα είναι σύνθετη, θα αφορά δηλαδή την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων, τα επιτόκια, την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά κ.ά. Δεν θα πρέπει να περιλάβει όμως το περίφημο «κούρεμα» (haircut) της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μύρια όσα προβλήματα στους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι στο μέλλον θα απέφευγαν τα ελληνικά ομόλογα «όπως ο Διάβολος το λιβάνι».

«Ίσως το 2012 να είναι η τελευταία επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό διότι μετά το 2012 μπορεί να μην έχει νόημα οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης. Συν τοις άλλοις, μετά το 2012 ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να μη συνιστά “συστημικό κίνδυνο” για την ευρωζώνη, όπως συμβαίνει σήμερα. Στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη δεν θα έχει καν νομικό πάτημα για να βοηθήσει την Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Πηγή: newscode.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+