To τίμημα της ασφάλειας

του Θεολόγου Αλεξανδράτου
Η προ δεκαετίας τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο σόκαρε τον κόσμο.
Ο πλανήτης ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την τυφλή βία των φανατικών που στο βωμό των όποιων πιστεύω τους, θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές.

Ο κόσμος που ξέραμε άλλαξε δραματικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Σε όλα. Και οι αλλαγές συνήθως δεν είναι για καλό. Οι Αμερικανοί έμαθαν το μάθημά τους και έκτοτε παίρνουν τα (σκληρά) μέτρα τους.

Οι τουρίστες συρρέουν και πάλι για μια βόλτα στην Τάϊμς Σκουέρ και στις παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ. Μόνο που πλέον αντικρίζουν την καινούρια πραγματικότητα. Αυτή που θέλει αστυνομικούς να περιπολούν παντού με πολυβόλα στα χέρια και τα δάχτυλα στη σκανδάλη. Η εικόνα ξενίζει, προκαλεί, σοκάρει. Σκέφτεσαι τι μπορεί να γίνει αν κάνεις μια λάθος κίνηση ή αν ο ένστολος παρεξηγήσει μια χειρονομία, ένα νόημα.

Θεωρητικά οι ΗΠΑ έχουν θωρακιστεί απέναντι σε τρομοκρατικά χτυπήματα αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Και ψυχολογικά αλλά και κυρίως οικονομικά.

Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει 1,3 τρις δολάρια στον ανώφελο πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και μαζί πολλές ζωές. Ένα άλλο τεράστιο κονδύλι, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων διατέθηκε για τον εξοπλισμό της εσωτερικής ασφάλειας.

Πέρα από τα χρήματα όμως υπάρχει και το ηθικό μέρος. Αυτό της ατομικής ελευθερίας. Το οποίο μέρα με τη μέρα τσαλακώνεται περισσότερο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και η δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και στο όνομα της «προστασίας από την τρομοκρατία», πολλοί φιλελεύθεροι πολίτες βιώνουν στο πετσί τους την πλήρη καταπάτηση της ιδιωτικής τους ζωής.

Η Σούζαν Χέρμαν, πρόεδρος της Ένωσης Ατομικών Ελευθεριών λέει πως «ζούμε σε μια Οργουελική κατάσταση» αλλά τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο μπορεί να πάνε.

Δέκα χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, οι ΗΠΑ μετατρέπονται με σταθερούς ρυθμούς σε αστυνομικό κράτος.
http://topontiki.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+