«Κόκκινο σήμα» για τον Καντάφι εξέδωσε η Interpol

«Κόκκινο σήμα» κατά του Μουαμάρ Καντάφι, του γιού του Σαΐφ αλ Ισλάμ και του πρώην διευθυντή των στρατιωτικών υπηερσιών της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, εξέδωσε... η Interpol ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο.

«Κατά την Interpol, ο Μουαμάρ Καντάφι θεωρείται φυγάς και τόσο η γενέτειρά του όσο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητούν τη σύλληψη και κράτησή του για σοβαρές εγκληματικές πράξεις», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της υπηρεσίας.

Το «κόκκινο σήμα» της Interpol αφορά την προσωρινή σύλληψη καταζητούμενων με την προοπτική της έκδοσής τους ή της παράδοσής τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, βάσει εντάλματος σύλληψης ή δικαστικής απόφασης.

Την Πέμπτη ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ζήτησε την έκδοση «κόκκινου σήματος» κατά του συνταγματάρχη Καντάφι για «πιθανολογούμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή ανθρωποκτονίες και διώξεις».

Ο Μορένο ζήτησε επίσης να εκδοθεί ανάλογο σήμα κατά του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, και του κουνιάδου του Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Το ΔΠΔ είχε εκδώσει στις 27 Ιουνίου εντάλματα σύλληψης εναντίον των τριών ανδρών, όμως δεν έχει δική του αστυνομική δύναμη και έτσι οι καταζητούμενοι από αυτό πρέπει να συλληφθούν και να προσαχθούν από τρίτες χώρες.

Δεν αποκλείεται, όμως, εάν ο Μουαμάρ Καντάφι συλληφθεί να δικαστεί και (ή μόνο) από λιβυκά δικαστήρια.

Καταφύγιο στο Νίγηρα

Την ίδια στιγμή, κι άλλοι αξιωματούχοι του καθεστώτος βρήκαν καταφύγιο στον Νίγηρα. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για 14 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+