Από τις αρχές Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το εργόσημο και η κάρτα εργασίας - Στόχος και οι αναπηρικές συντάξεις

Η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και η αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, τα οποία αποδεικνύονται... καρκινώματα για την ελληνική οικονομία και την οικονομική κατάσταση των ταμείων, μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου εργασίας, με τρία μέτρα τα οποία ρίχνονται στη μάχη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την εφαρμογή του εργόσημου, που αφορά την περιστασιακή εργασία και αφορά περίπου 250.000 εργαζόμενους, την κάρτα εργασίας, που έχει ως στόχο τον έλεγχο του ωραρίου και κάθε εργασιακής μεταβολής και τέλος το νέο σύστημα εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα υπολογίζεται ότι θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, τα έσοδα των Ταμείων από την εφαρμογή του εργόσημου υπολογίζονται στα 300εκ ευρώ το χρόνο, ενώ εξαιρετικά αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις από το ξεκαθάρισμα των αναπηρικών συντάξεων, όπου προβλέπεται μια εξοικονόμηση περίπου 600εκ ευρώ έως το 2015.

Εργόσημο…

Αναφορικά με το εργόσημο, αυτό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα 22/08, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι αυτό θα αποτελεί το μοναδικό τρόπο καταβολής των αμοιβών για περιστασιακή εργασία. Σε αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν οι οικόσιτοι εργαζόμενοι (καθαρίστριες, κηπουροί κτλ), οι οποίοι εργάζονται μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι και ο αριθμός τους υπερβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 250.000.

Στο τυπικό μέρος, το εργόσημο είναι ουσιαστικά κουπόνι, το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται από 600 σημεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ και με το οποίο θα καταβάλει το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να το εξαργυρώνει.

Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί, στους προσεχείς μήνες, η διανομή του «εργόσημου» θα είναι εφικτό να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ, ενώ να σημειωθεί ότι κατά την εξαργύρωση του, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και του εργαζόμενου.

Κάρτα Εργασίας.

Όσον αφορά την κάρτα εργασίας, αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ με αυτήν ουσιαστικά αντικαθίσταται η παραδοσιακή κάρτα που υποχρεούνται να "χτυπούν" οι εργαζόμενοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους και θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου.

Να σημειωθεί ότι η “κάρτα εργασίας” θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και το σύστημα, θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Στο στόχαστρο οι Αναπηρικές Συντάξεις…

Στο στόχαστρο μπαίνει και το μεγάλο πρόβλημα των αναπηρικών συντάξεων, αφού από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά, όπως αναφέραμε παραπάνω, η εφαρμογή του νέου συστήματος εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση.

Στόχος του υπουργείου είναι να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής καθώς το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερες από 60.000 χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000! και αντιπροσωπεύουν το 14,5%, των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 7%-8%.

Επίσης, η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι δέκα χρόνια χαμηλότερη της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και μπορεί να "κερδηθεί" με πολύ λίγα ένσημα. Μάλιστα, το 30% των συντάξεων έχουν δοθεί με λιγότερα από 3.000 ένσημα, ενώ το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία, ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο αναμένεται να αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις.
www.greekfinanceforum.com



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+