Την εξαίρεση των πανεπιστημιακών από την εργασιακή εφεδρεία ζητούν οι πρυτάνεις

Mε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις, εάν εφαρμοστεί στα ιδρύματα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας.Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζει ότι ήδη έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, εξαιτίας των σημαντικών περικοπών στη χρηματοδότησή τους και τη μείωση του προσωπικού.

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν ως «εύλογη και επιβεβλημένη, την εξαίρεση του αδιαμφισβήτητα ευαίσθητου τομέα της παιδείας από την εργασιακή εφεδρεία».

Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα αιτήματα τους, όπως τα συζήτησαν στην πρόσφατη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος ζητά από το υπουργείο Παιδείας:

α) Την άμεση χορήγηση του συνόλου των πιστώσεων βάσει του ΠΔ 407/80, σύμφωνα με τον τετραετή προγραμματισμό των Ιδρυμάτων, καθώς, χωρίς αυτήν, απειλείται η ομαλή λειτουργία όλων των Τμημάτων και ιδιαίτερα εκείνων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ.

β) Τον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009.

γ) Την επανεξέταση του τρόπου έκδοσης και χορήγησης του ειδικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι τα ΑΕΙ διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε να αναλάβουν, με δική τους ευθύνη, την έκδοση και τη διανομή των πάσο με μικρότερο κόστος για τους φοιτητές.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τις πανεπιστημιακές δυνάμεις να κατανοήσουν την αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των Πανεπιστημίων.

Οι μονάδες αυτές, επισημαίνουν οι πρυτάνεις, δίνουν εργασία σήμερα σε περισσότερους από 50.000 νέους ερευνητές, που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, δίνουν υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και ουδεμία σχέση έχουν με την επιβολή επιχειρηματιών και συμφερόντων.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+