Πέθανε ο αιωνόβιος της Κυπριακής παροικίας Λονδίνου

Ο Κώστας Πασχάλης, από τους αιωνόβιους της κυπριακής παροικίας στην Αγγλία, με σημαντική συμβολή σε ζητήματα που αφορούσαν την παροικία, πέθανε σε ηλικία 102 χρόνων.
Ο Κώστας Πασχάλης, συνέδεσε το όνομα του με ιδιαίτερα ευγενικές και πατριωτικές δραστηριότητες κατά τις δεκαετίες του ’30, ’40 και ’50.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο εκλιπών, που συγκέντρωνε αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και ευρύτατου σεβασμού γι’ αυτή του τη δραστηριότητα, αλλά και γι’ άλλα πλεονεκτήματά του, είχε γεννηθεί στη Λευκωσία με καταγωγή από το Δάλι.

Στην Αγγλία, όπου ήταν ήδη ο αδελφός του, Δημητράκης, πήγε το 1936 και, από τον επόμενο χρόνο, άνοιξαν μαζί εστιατόριο στο Κέιμπριτζ, κάτι το πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή.

Ήταν στενός φίλος του μακαριστού Μιχαλάκη Οικονομίδη, που μαζί με τον πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ, Ε. Παπαιωάννου κι άλλους Κυπρίους της Αγγλίας, υπηρέτησαν στη Διεθνή Ταξιαρχία της Ισπανίας. Ο ίδιος, είχε εγγραφεί ως εθελοντής τον Ιούνιο του 1939 για να αναχωρήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά στο μεταξύ τερματίσθηκε ο εμφύλιος.

Ο Κώστας Πασχάλης, υπηρέτησε στο βρετανικό στρατό από το 1940 μέχρι το 1946. Μαζί με τον αδελφό του είχαν αγοράσει τυπογραφικό μηχανισμό για έκδοση εφημερίδας της παροικίας, ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ήταν συνιδιοκτήτης του πρώτου, καλά οργανωμένου, παντοπωλείου στην παροικία, John and Paschalis.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+