Κάποιες αλήθειες.. για όλους

1. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είναι συστημικό.
Για να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο χρειαζόμαστε μια αλλαγή συστήματος που θα μας επιτρέψει να ζούμε πιο ομαδικά, συνεργατικά, ανθρώπινα και εναρμονισμένα με τη φύση.

2. Οποιαδήποτε όμως αλλαγή συστήματος και να επέλθει αν δεν υποστηρίζετε από τους κατάλληλους ανθρώπους δεν θα δουλέψει.

Κοινώς πέρα από την συστημική αλλαγή, χρειάζεται – ίσως είναι και πιο μείζονος σημασίας – μια αλλαγή συνείδησης από τους ανθρώπους που θα υποστηρίζουν ένα κάποιο νέο σύστημα.

Ειδικά στη χώρα μας μιλάμε για αλλαγή του τρόπου σκέψης του μεγαλύτερου ποσοστού της, καθώς οι γενεές των τελευταίων 50 χρόνων έχουν γαλουχηθεί με μία πολύ αρνητική συνείδηση για το περιβάλλον τους και τον τρόπο λειτουργία τους σε αυτό.

3. Όσο θα υφίσταται οικονομία βασισμένη στις τράπεζες, με τις αρχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα περιλαμβάνει όρους όπως επιτόκια, πληθωρισμός κτλ. και το κεφάλαιο θα κινείται σε αυτό που έχει οριστεί ως ελεύθερη αγορά χωρίς όρια, οι άνθρωποι ποτέ δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ομαλά και ομαδικά.

Αν δούμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σαν ένα πρόγραμμα ή καλύτερα λειτουργικό για υπολογιστή – π.χ. Windows – είναι σαν να έχει από την αρχή του ένα σωρό λάθη αλλά παρόλαυτα εμείς ακόμα να το χρησιμοποιούμε αν και ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα μας κάνει τεράστια ζημιά.

Εν κατακλείδι

Δεν φταίνε οι πολιτικοί – μόνο - φταίμε και εμείς που σε κάθε στιγμή της ζωής μας, εδώ και πολλά χρόνια, αποφασίζαμε να κάνουμε το εύκολο, το κοινωνικά συνετό γιατί έτσι πρέπει, αυτό που θα βόλευε εμάς και κυρίως το κακότροπο ΕΓΩ μας.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να ’’σκοτώσουμε ψυχικά’’ αυτό το Εγώ μας που μας κάνει να μην ζούμε το ΕΜΕΙΣ.

Μπορούμε;;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+