Κίνδυνοι ελλοχεύουν στο αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Τριάδας

Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα σκάφη, τους επισκέπτες αλλά και τους λουόμενους δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Τριάδας λόγω του ότι ο χώρος δεν... πληροί τα απαιτούμενα επίπεδα ασφαλείας. Αυτό οφείλεται σε μετατόπιση του νοτιανατολικού κρηπιδώματος του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου, με αποτέλεσμα πολλά σκάφη να ελλιμενίζονται εκτός της λεκάνης, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα σκάφη που ελλιμενίζονται εντός της λεκάνης της οποίας σε μερικά σημεία τα νερά είναι ξέβαθα. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται έργα στο αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Τριάδας, με σκοπό την ανακατασκευή νοτιοανατολικού κρηπιδώματος. Η χωρητικότητα του αλιευτικού καταφυγίου προγραμματίζεται να είναι μέχρι 70 σκάφη ανά πάσα στιγμή. Ήδη, έχουν προκηρυχθεί προσφορές για διαγωνισμό με σκοπό την κατεδάφιση του υφιστάμενου κρηπιδώματος και κατασκευή νέου. Επέδειξαν ενδιαφέρον για το έργο δύο εταιρείες με κόστος περίπου €450.000. Το έργο θα προταθεί για συγχρηματοδότηση κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013.

Τα έργα αφορούν ανακατασκευή ολόκληρου του νοτιοανατολικού κρηπιδώματος όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα, καθαρισμό της λιμενολεκάνης, εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας και νέα εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Προβλέπεται να γίνει εκβάθυνση της λεκάνης στα δύο μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Η κατασκευή του έργου, αναμένεται να διαρκέσει 6 μήνες και προτείνεται από την Περιβαλλοντική Αρχή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νερών κολύμβησης της ευρύτερης περιοχής και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Οι κατασκευαστικές εργασίες προτείνεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της μη τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα την περίοδο από 1 Νοεμβρίου μέχρι 1 Μαρτίου, με σκοπό την προστασία της ποιότητας των νερών κολύμβησης της περιοχής.

Κατά το στάδιο κατασκευής θα προκύψουν υλικά από την εκσκαφή και εμβάθυνση της λεκάνης με όγκο που υπολογίζεται να ανέλθει στα 2300 κ.μ.

Τα πλείστα υλικά θα απορριφθούν σε κατάλληλο αδειούχο χώρο στην ξηρά, ενώ ορισμένα από τα υλικά εκβάθυνσης, μέγιστης ποσότητας 1000 κ.μ., δυνατόν να απορριφθούν στη θάλασσα σε χώρο που έχει υποδείξει το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, σε επαρκή απόσταση από την ξηρά και σε κατάλληλο βάθος νερού.

Θόρυβος αναμένεται να προκληθεί από τη διακίνηση των οχημάτων και τις κατασκευαστικές εργασίες, ενώ οι διεργασίες εκβάθυνσης δυνατόν να αυξήσουν τη θολότητα του νερού. Αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση του χώρου είναι το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, ενώ κύριος φορέας του έργου κατά το στάδιο εκτέλεσης είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+