Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται εκπαιδευτικό αστρονομικό πάρκο στον Όρλιακα Γρεβενών

Σύμβαση για την ίδρυση και λειτουργία του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου 

Όρλιακα (ΕΑΠΟ) υπογράφτηκε σήμερα... από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)Υπογράφτηκε σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011, στην Πρυτανεία η Προγραμματική Σύμβαση για την Ίδρυση και λειτουργία του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα (Ε.Α.Π.Ο.). Η Σύμβαση υπογράφτηκε από το Α.Π.Θ., εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, το Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών Α.Ε. εκπροσωπούμενοι από το Δήμαρχο Γρεβενών και Πρόεδρο της ΑΝ.ΓΡΕ., Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Τo Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (Ε.Α.Π.Ο.) θα καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών αστρονομικών υποδομών τόσο στη Μακεδονία όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και τις ανάγκες του Α.Π.Θ. σε υποδομές εκπαίδευσης των φοιτητών και έρευνας στην επιστήμη της Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Το Α.Π.Θ. θα συνδράμει διαθέτοντας την επιστημονική και τεχνική γνώση μέσω του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής.

Το Α.Π.Θ. θα χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΕΑΠΟ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των φοιτητών. Μέσω του, κατάλληλα επιλεγμένου, εξοπλισμού, το ΕΑΠΟ θα επιτελεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο απευθυνόμενο στα σχολεία όλης της χώρας. Το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο του ερευνητικού εξοπλισμού αλλά και η συστηματική συμμετοχή του ΕΑΠΟ σε διεθνή προγράμματα θα διασφαλίζουν την παραγωγή σημαντικού ερευνητικού έργου από το προσωπικό του Α.Π.Θ. καθώς κι από τους επισκέπτες ερευνητές.

Αμέσως μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε «Είναι μία σημαντική στιγμή γιατί υλοποιείται ένα κοινό έργο μεταξύ του Πανεπιστήμιου. και ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και δείχνει τα περιθώρια συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των ΑΕΙ και των τοπικών κοινωνιών, που είναι οι αποδέκτες της δουλειάς που γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι ένα σημείο συνάντησης της έρευνας που γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο και των προϊόντων της που μπορεί να γίνει από ένα Δήμο που προσφέρει τη γη και τις υποδομές προκειμένου να υποδεχθεί τα αποτελέσματα της έρευνας και της εκπαίδευσης που προσφέρει το πανεπιστήμιο. Είναι μία συμβολική στιγμή διότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε προς τα έξω ποιος είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου και ποια η σχέση του με την κοινωνία, η οποία και αποτελεί τον τελικό αποδέκτη του ακαδημαϊκού έργου».

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του νομού Γρεβενών Θανάσης Χαντάβας δήλωσε «Είναι μία σημαντική στιγμή για τα Γρεβενά γιατί μπαίνουν στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το Α.Π.Θ. έχει χώρο στα Γρεβενά για έρευνα και πιστεύω ότι θα γίνει ένας πόλος έλξης διεθνών επιστημόνων και φοιτητών αλλά και ερασιτεχνών αστρονόμων. Είναι διασφαλισμένο από το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι το έργο θα προσχωρήσει».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, δήλωσε «Η πιο σημαντική και κομβική στιγμή στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2007 ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή του εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου του Όρλιακα είναι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Α.Π.Θ. Για εμάς σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της προσπάθειας. Το έργο πέρασε από πολλά προβλήματα διαδικαστικά παρότι προχωρήσαμε πολύ γρήγορα και πλέον είμαστε σε τροχιά υλοποίησης. Το όραμα ξεκίνησε με τονΘανάση Οικονόμου, τον αστροφυσικό των Γρεβενών που διαπρέπει στη NASA. Στην πορεία βρήκε ένα μεγάλο σύμμαχο τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. Γιάννη Σειραδάκη, τη μελετητική ομάδα και φυσικά το αποκορύφωμα ήταν η απόφαση του Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου να συμμετέχει το πανεπιστήμιο στην προσπάθεια και να μπει ως επιστημονικός συνεργάτης, εταίρος αυτής της προσπάθειας, που θα την καθοδηγήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Βουλευτή Γρεβενών Θανάση Χαντάβα για τη συμβολή του σε αυτήν την προσπάθεια και στην επίτευξη της συνεργασίας. Ως Δήμος επενδύουμε πολύ σε αυτή τη συνεργασία καθώς είναι το πλέον αναπτυξιακό έργο, σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας».

Ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης αναφέρθηκε στις μετρήσεις αστρονομικού και μετεωρολογικού περιεχομένου που έχουν γίνει στην περιοχή και αναδεικνύουν τις εξαιρετικές συνθήκες που υπάρχουν ώστε ο χώρος να αποτελέσει ένα κέντρο αστρονομίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Οι υποδομές του ΕΑΠΟ αποτελούν ένα περιβάλλοντα χώρο 28 στρεμμάτων όπου, μεταξύ άλλων, θα βρίσκεται το Εκπαιδευτικό Κέντρο όπου θα στεγαστεί το εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο και το ηλιακό παρατηρητήριο, εκθεσιακός χώρος και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η Αστρομαρίνα, το Ερευνητικό Παρατηρητήριο, το κτίριο Η/Μ συστημάτων κ.α.

Μεγάλος αριθμός φοιτητών, επισκεπτών, μαθητών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων αλλά και πολιτών, λάτρεις της φύσης και της επιστήμης, αναμένεται να επισκεφθούν το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα.

www.star-fm.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+